2015. május 8., péntek

Mogyoróvajas banánkenyér



Már jó ideje törtem a buksimat azon, vajon mire fogom elhasználni azt az üveg mogyoróvajat, amelyet már elég régen vetten, de csak nem akart fogyni a tartalma. Amikor azonban belelapoztam életem első vegán szakácskönyvébe, azonnal megakadt a szemem egy recepten, amelyben éppen ez az összetevő játszotta az egyik legfontosabb szerepet.  Mivel maradt pár szem banán a hűtőben, ezért most jött el az ideje ennek az egyszerű, mégis különleges kenyér elkészítésének. Elsőre furcsa az íze, de gyorsan hozzá lehet szokni, nagyon jó választás reggelire/vacsorára!

Mogyoróvajas banánkenyér


Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 vaníliarúd (vagy egy tk vaníliakivonat)
- 4 db banán
- 1,25 dl kókusztej (az eredeti receptben mandulatej van, de nálam csak kókusztejpor volt otthon, így ezzel helyettesítettem)
- 14 dkg mogyoróvaj
- 0,6 dl (kókusz)olaj
- 1 tk őrölt fahéj
- egy marék durvára vágott földimogyoró
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kibélelünk sütőpapírral egy püspökkenyér-formát. 
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral.
Egy nagy tálba karikázzuk a banánokat, hozzáadjuk a tejet, a vaníliarúd kikapargatott magjait (vagy a vaníliakivonatot), a mogyoróvajat és a fahéjat. Botmixert elő, és keverjük sima tésztát a hozzávalókból. Ezután hozzáadjuk a lisztes elegyet is, és ennyi,  már készen is van a tészta. Már csak annyi dolgunk van, hogy belesimítjuk a formába, betoljuk a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Egyszerű, gyors, finom kenyér, ami még egészséges is.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: