2012. szeptember 6., csütörtök

filmnézős pogi

Kicsit hanyagoltam a blogot. Jó okom volt rá: ismét erőt vett rajtam a Sherlock Holmes mánia. 
Alapban függő vagyok: Sir Arthur Conan Doyle minden Sherlock Holmes írása megvan, Jeremy Brett-tel a teljes sorozat a tévé mellett sorakozik (nem mondom, hogy katonás rendben, de egy helyen). 
Tudjátok, hogy mit hozott nekem atyám Angliából?: egy Sherlock Holmes kis kötetet eredeti angolban (könyvespolcsom éke!) és Sherlock Holmes egérpadot. Ja, és a könyvjelzőm is Sherlock Holmes-os. (ezt nem atyámtól kaptam, külön csináltattam a meskán).
Legnagyobb bánatomra amikor Londonban voltam, sajnos nem tudtam megnézni a Sherlock Holmes múzeumot, alig várom, hogy visszamenjek és pótoljam!
Nos, ebből a kis felsorolásból talán látszik, hogy milyen státuszban van nálam Sherlock Holmes. Miért nyűgöz le a figura? Hiperintelligens, gyarló, és annyira angol! 
Sok feldolgozást láttam már, de véleményem szerint az a Sherlock Holmes, akit Sir Arthur Conan Doyle megalkotott, az Jeremy Brett volt, senki más. Robert Downey Jr. is fantasztikus, de ő egy amerikai filmben játszik egy szerepet, aminek csak nagyon halvány köze van Sherlockhoz.
Nemrégen a BBC bátor kísérletbe fogott: XXI. századi körülmények közé helyezte Sherlock figuráját, a klasszikus történeteket alapul véve. Eredetileg meg sem akartam nézni, de győzött a kíváncsiság, és bizony csak felső fokon tudok írni a látottakról: fantasztikus forgatókönyv, laza duma, nagyon jó színészek, XXI. századi technika, mégis egy darabka igazi Anglia! Csoda, hogy belefeledkeztem?
Egy kis ízelítő:


A filmnézéshez egy kis harapnivaló is dukál, ugye?
Én ezt javaslom, a recept ZSÓFITÓL.

Hagymás-chilis sajtos pogi

Hozzávalók:
 - 60 dkg liszt
- 40 dkg sajt (részemről trappista, de ami tetszik)
- 2 csokor újhagyma
- 2 cs sütőpor
- 5 dl főzőtejszín
- 4 tk só
- 2 tk chilipor (természetesen a chilimennyiség ízlés szerinti, én nem szeretem a csípőst, ezért csak az íze   miatt  tettem bele)
- 1 tojás
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A lisztet, sót, sütőport, őrölt chilit összekeverjük.
A hagymát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük (ez a leghosszadalmasabb és legfárasztóbb munkafolyamat).
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a hagymát és 30 dkg sajtot.
Majd apránként hozzáadjuk a tejszínt, és tésztát gyúrunk.
És a jó hír: nem kell keleszteni! Gyorsan belisztezzük a deszkát (asztallapot, kinek mit), kb. 1,5 cm magasra kinyújtjuk (le ne mérjük, lényeg, hogy ne legyen vékony a tészta), majd fogjuk kedvenc pogácsaszaggatónkat és nekiállunk pogácsát szaggatni, melyeket sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatunk. 
A tojást felverjük, és lekenjük vele a pogik tetejét, majd jól megszórjuk a maradék sajttal.
Ezután más dolgunk nincs, betoljuk a tepsit a sütőbe, kb. 20 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz, majd megvárjuk míg kihűl (naná, hogy én nem bírtam ki, de attól még másnak sikerülhet), és filmnézés közben (vagy amikor éppen gusztusunk támad rá), behamizzuk. Vigyázat, gyorsan párolog!

Jó étvágyat!




2 megjegyzés:

  1. Hasonló az ízlésünk, Zsuzsi! A Jeremy Brett által alakított Sherlock Holmes -t tartom az igazinak én is, és detto az összes dvd itt figyel a tv mellett. :))
    A pogácsa is tetszik. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy nem csak én vagyok oda Sherlockért!
      A pogi nagyon fincsi, érdemes kipróbálni!

      Törlés