2014. január 29., szerda

Rakott mákos tészta

Mákos tésztát akarok! Most! De mivel rólam van szó, az nem elég, hogy csak simán ráöntöm a mákot a tésztára és ennyi, egy kicsit azért fel kellene turbózni. Nosza, irány a net, valami gyors, de mégis extra mákos tészta recept ügyében. gyorsan rá is leltem a hangulatomnak megfelelőre a nosaltyn. Semmi különleges hozzávaló nincs benne, mégis sokkal gazdagabb az ízvilága, mint a sima mákos tésztának. Finom ebéd lett belőle, érdemes kipróbálni.

Rakott mákos tészta
Hozzávalók:
- 50 dkg szélesmetélt (nekem csak rövidmetélt volt otthon, az is tökéletesen betöltötte a funkciót)
- 1 ek olaj
- 20 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dl tejföl
- 1 db tojás
- 20 dkg sárgabarack lekvár
- zsemlemorzsa, vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A mákot és a porcukrot összekeverjük egy tálban.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben - amelybe egy ek olajat is teszünk - kifőzzük, majd leszűrjük.
Egy nagy tálban összekeverjük a tésztát a mákkal.
Egy magasabb falú tepsit (22x38 cm) kikenjük vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
A tepsibe beletesszük a mákos tészta felét, egyenletesen elosztjuk rajta a baracklekvárt, majd ráhalmozzuk a maradék tésztát,
Egy tálban (imádni fogjuk a mosogatást..) elkeverjük a tejfölt 1 ek porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Ráöntjük a tészta tetejére, egyenletesen elkenjük rajta.
A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük.
Ha langyosra hűlt, szeleteljük, és behabzsoljuk. Mákos tészta de luxe!
 Jó étvágyat!

4 megjegyzés: