2014. január 11., szombat

Sütőtökös keksz

Ronda, de finom. Így tudnám jellemezni ezt a kekszet, ami annak köszönheti a létét, hogy egészen pontosan 15 dkg sütőtökpürém maradt, és már nem akartam lefagyasztani ezt a kis adagot, ezért alternatív felhasználási módot kerestem. A receptjeim között kutatva gyorsan kezembe került Gesztenye keksze, amibe azonnal beleszerettem, és mivel a hozzávalók teljes mértékben rendelkezésre álltak, semmi sem állt a sütés útjában. Mivel nem mondhatom magam túlságosan tapasztaltnak a kekszsütésben, ezért a külcsín hagyott némi kívánni valót maga után, azonban a belbeccsel semmi probléma nem volt, hipergyorsan elfogyott.

Sütőtökös keksz
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg sütőtökpüre
Elkészítés
Nem kell bekészíteni a Háború és békét a dvd lejátszóba, gyorsan megleszünk ezzel a finomsággal.
A sütőtökpürét a következőképpen készítjük el: 50 dkg sütőtököt kettévágunk, a magokat kikaparjuk, sütőpapíros tepsire téve 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütjük, majd a húsát kanállal kiszedjük a héjából és botmixerrel pürésítjük. És ezzel a munka nagyja készen is van.
Egy nagy tálban a lisztet összemorzsoljuk a felkockázott vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sütőtökpürét, és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán keresztül hűtőben pihentetjük a tésztát.
Ha kipihente magát a massza, gömböket formázunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük őkelmüket, majd tenyerünkkel kissé ellapítjuk őket (be kell szereznem egy kekszpecsétet, muszáj!!). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Elvileg meg kellene várni, amíg kihűlnek, de annyira illatosak, hogy képtelenség ellenállni nekik, ezért azon melegében meg kell őket kóstolni! Isteni finomak!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése