2014. augusztus 19., kedd

Csirkemell-paprikás hagymás burgonyagombóccal


Imádom feldobni a hagyományos ételeket különleges hozzávalóval, ezért azonnal megakadt a szemem Hadarik Rita szakácskönyvében ezen a recepten. Paprikás csirke nem nokedlivel, hanem hagymás burgonyagombóccal? Nahát, ez vajon milyen lehet? Utána kellett járnom, ezért mivel most hétvégén úgysem volt jó idő, kedvem támadt hosszabban a konyhában tevékenykedni, így a vasárnapi ebéd különlegesen finomra sikeredett, pedig semmi különleges hozzávalót nem használtam hozzá!

Csirkemell-paprikás hagymás burgonyagombóccal

Hozzávalók:
Hagymás burgonyagombóchoz:
- 60 dkg burgonya
- só
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
Paprikás csirkemellhez:
- 1 ek zsír
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg paradicsom
- 2 tk pirospaprika
- 60 dkg csirkemellfilé
- 15 dkg tejföl
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, összetörjük. A hagymát finomra vágjuk, és olajon megpirítjuk. Az összetört burgonyához adjuk a pirított hagymát, a tojásokat és a lisztet, összegyúrjuk, félretesszük.
A paprikáshoz egy nagyobb lábosban a finomra vágott hagymát, a fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot olajon megdinszteljük. Megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózzuk, majd 15 percig pároljuk, ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pürésítjük. Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a húst, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Ekkor belekeverjük a tejfölt, egyet rottyantunk rajta, és elzárjuk a gázt.
Amíg a paprikás fő, nagyobb párolóbetétes edény lyukacsos részének az alját néhány csepp olajjal átkenjük. A burgonyás masszából enyhén olajos kézzel golyókat formázunk, majd a párolóbetétre rakosgatjuk. Az edénybe vizet öntjük, felforraljuk. Ráhelyezzük a gombócokkal megrakott betétet, lefedjük és 12 percig gőzöljük. Ha készen vagyunk, egy serpenyőben olajat hevítünk, petrezselymet teszünk bele, és megforgatjuk benne a gombócokat. 
És már készen is van a finom ebéd, csak tálalni kell a gombócokat a paprikással, és indulhat a habzsolás. Kicsit macerás, de megéri bíbelődni vele, mert isteni finom!


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése