2014. szeptember 27., szombat

Csokis grízes kalács


Nincsenek véletlenek. Éppen azon morfondíroztam, hogy mit süssek reggelire, amikor szembejött velem a neten Rozmaringeső csodálatos kalácsa, és mivel hatalmas tejbegríz-rajongó vagyok, a kérdés ezzel másodpercek alatt eldőlt. Természetesen dupla tölteléket készítettem, és a maradék adagot jóízűen elfogyasztottam, merthogy tejbegrízből soha nem elég, ugyebár. Gyorsan elkészül, különleges és isteni finom!

Csokis grízes kalács

Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 2 ek cukor + 1 tk az élesztőhöz
- 2 tk só
Töltelék:
- 6 dl tej
- 5 ek búzadara
- 10 dkg étcsoki
- 3 ek cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, hozzáadjuk a cukrot, az olvasztott vajat, végül az élesztős tejet és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, kb. fél óra alatt duplára kelesztés.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, beletesszük a búzadarát, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a csokit és a cukrot, majd félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát kettéosztjuk. A fél adagot három részre osztjuk, egyenként mindegyiket kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Amikor mindhárom henger készen van, összefonjuk őket, és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. A másik adaggal ugyanígy járunk el, a két kalácsot letakarjuk tiszta konyharuhával, 15 percig kelesztjük. Ezután lekenjük őket egész tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, szeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval tökéletes reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése