2014. október 7., kedd

Diós-narancsos sütőtöktorta




Kitört rajtam a sütőtökmánia, így egyértelmű volt, hogy ezen összetevő lesz a hétvégi torta főszereplője. Mellé durvára vágott diót álmodtam magamnak, így erre a kombinációra kerestem receptet a neten, és természetesen hamar rá is leltem a megfelelőre. Mautner Zsófi nem tud hibázni, biztos a finom végeredmény, így nem hezitáltam sokat, gyorsan össze is dobtam az ínycsiklandozó tortát. Egyszerű, gyors és mennyei desszert!

Diós-narancsos sütőtöktorta

Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg sima liszt (részemről kilófaló, mert ugye életmódváltás van)
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg (barna) cukor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 tk sütőpor
- 15 dkg dió
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 4 tojás
- 15 dkg olvasztott vaj
- 1 narancs héja és felének a leve
- 50 dkg sütőtök, reszelve
- 1/2 tk őrölt gyömbér
- 1/2 tk fahéj
- 1/2 tk szegfűszeg
- csipet só
Krém:
- 25 dkg natúr krémsajt
- fél narancs leve
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- tetszés szerinti dió, durvára vágva
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk és nyersen lereszeljük.
Az aszalt sárgabarackot apróra, a diót durvára vágjuk.
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a  sót és a fűszereket: a fahéjat, az őrölt gyömbért és a szegfűszeget.
Egy másik tálban habosra keverjük a tojásokat a cukorral, az olvasztott vajjal és a narancs héjával és felének a levével. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sütőtököt. majd a lisztes keveréket. Végül hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackot és a durvára vágott diót. 
Egy tortaformát kiolajozunk, az alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 
Gyorsan összedobjuk a nem túl bonyolult krémet: egy tálban elkeverjük a natúr krémsajtot a porcukorral, az olvasztott vajat, a fél narancs levét és a vaníliakivonatot. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ha kihűlt a piskóta a tetejére kenjük a krémet, és megszórjuk durvára vágott dióval. Szeleteljük, habzsoljuk ezt az igazi őszi tortát, amelynek nemcsak az illata mennyei, hanem az íze is!

Jó reggelt!

2 megjegyzés: