2012. augusztus 29., szerda

Az én jeges kávém

Sokat nem kellett agyalnom azon, hogy mi legyen a mai bejegyzés témája: éppen jeges kávét kanalazgatok (és közben persze gépelgetek).
Még van pár napunk a nyárból, az idő is szép, mi kell még? Nos, nekem egy jeges kávé.
Az idén nyáron már többször, több helyen kóstoltam jeges kávét, de valahogy egyik sem volt az igazi. Mivel lassan vége a nyárnak, ezért ideje volt kipróbálni egy jó kis receptet. Nekem nagyon ízlett, édesen krémes, kávésan ízes. Azért a tejszínhab és a csokireszelék is sokat dobott a feelingen..
A recept a Csokoládés finomságok aranykönyve c. könyvből származik, nemrég, pakolás közben fedeztem fel a kicsikét a könyvespolcomon, és biztosíthatok mindenkit, hogy sok recept ki lesz próbálva belőle, mert isteni csokiságok találhatók benne (ha valaki esetleg még nem tudná, nálunk az egész család csokoholizmusban szenved, ergo nálunk a csokis édesség olyan, mint a falat kenyér).
Na de kezd nagyon olvadozgatni a jeges kávém, ezért nem is szaporítom tovább a szavakat, íme a recept:

Jegeskávé
Hozzávalók:
- 17 dkg kristálycukor
- 4 dl víz
- 4 teáskanál instant kávé
- 2 evőkanál kakaó
- 2,5 dl tejszín
- csokireszelék
Elkészítés:
A cukrot és a vizet egy lábasba öntjük, és közepes lángon kevergetjük, amíg a cukor elolvad és a szirup forrni kezd. 1 percig forraljuk, majd hagyjuk hűlni.
Mikor egy kicsit kihűlt öntsünk 1 dl szirupot egy mérőedénybe (tálkába, bögrébe, kinek mi esik kézre), és adjuk hozzá előbb a kávét, majd a kakaót és keverjük sűrű, sima masszává. A masszát beleöntjük a lábosban maradt szirupba, és kézi habverővel alaposan dolgozzuk össze, majd szűrjük át egy teaszűrőn. 
Öntsük a leszűrt keveréket egy közepes nagyságú, rozsdamentes fémtálba és tegyük mélyhűtőbe a tálalásig. 
Ha úgy gondoljuk, hogy most kell a lelkünknek egy jó kis jegeskávé, akkor előkapjuk kis fémtálunk a jégről, kicsit várunk, amíg  kicsit felolvad a kávés cucc, belehalmozzuk egy pohárba, a  felvert tejszínnel jól megpakoljuk, és a habra csokireszeléket szórunk.
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése