2012. augusztus 5., vasárnap

Ünnepi torta

Ez a torta a család karácsonyi tortája. Pár évvel ezelőtt készítettem karácsonyra, és akkora siker lett, hogy azóta sem tudta más süti kiütni a nyeregből. Pedig nincs benne semmi extra, egyszerűen "csak" finom.
Ja, hogy most nincs karácsony? Az igaz, de a sport ünnepét üljük! (nálunk teljes az olimpiai láz, reggeltől-estig a történéseket figyeljük a tévében/a neten). És van mit ünnepelnünk: jelenleg két aranynál tartunk (köszönjük Dani! köszönjük Áron!), van egy ezüstünk, két bronzunk (nagyon büszkék vagyunk itt, Tatabányán Évára és Miklósra!).
Olimpia néhány szóban:
úszás: Dani aranyához nincs mit hozzátenni, Laci bronza aranyosan csillog (hihetetlen volt, hogy honnan jött vissza lelkileg, ilyen az igazi sportember! Rióban meglesz az arany, az biztos!). Összességében azonban azt kell mondanom, hogy többet vártam tőlük, valami nagyon nincs rendben a felkészítéssel, gondolom, sok mindent végig kell gondolnia a szakvezetésnek. Katinka: rosszul döntöttél, de gondolom, sokat tanultál belőle, Rióban lehet javítani.
torna: hajrá Krisztián, hajrá Vid! Remélem, aranyos vasárnapunk lesz (álmaim netovábbja két magyar érem a döntőben)!
atlétika: Pars Krisztántól véleményem szerint nem lehet elvenni az aranyat. Kár, hogy a doppingellenőrök megint beleszóltak a versenybe (nem lehetett volna eltiltani Tyihont még az olimpia előtt? Totál feleslegesen készült fel! Hogy Kővágó Zoliról ne is beszéljek.. Ideje átgondolni az eltiltási szabályokat, mert így elvész a sport varázsa). A magyarokon túl szerintem az olimpia legnagyobb hőse Pistorius. Hogy ki ő? Az az atléta, aki műlábakkal fut az "épek" között, és eddig simán vett minden akadályt, ez az igazi "akarat diadala"! 
vízilabda: alakul, de nem vagyok biztos a címvédésben (ami igazán aggaszt, az Kemény Dénes tanácstalan arckifejezése). A lányok szépen fejlődnek.
cselgáncs, dzsudó (a két érmen túl):  alapesetben hidegen hagynak ezek a sportágak (most komolyan, mi abban a sport, hogy ütik, rúgják egymást?) kizárólag az olimpián nézem őket. Nem volt szerencsénk, több volt a csapatban, majd Rióban. Amit mindenképpen kiemelnék: Jóó Abigél sérülten vállalta a bronzért a meccset. Természetesen elvesztette (esélye sem volt), de példát mutatott sok mindenben: akaraterő, elszántság, alázat,stb.
lövészet: nagy öröm, hogy többen is döntőbe jutottak, kis méreg, hogy az érem eddig még nem jött össze

Csak így tovább, hajrá magyarok!

A tortára visszatérve: igazából egyáltalán nem őt terveztem sütni, de nem volt a boltban hozzávaló a tervezetthez, ezért gyorsan változtattam. A múlt hétvége nem egészen úgy alakult nasiügyben, ahogy terveztem (naná, hogy azért, mert síkideg voltam munkaügyben, jelentem, most hétvégére happy end van, tehát semmi sem állhat az újabb édességek útjába!): két fagyi sem sikerült (na jó, a gyömbéres sörfagyi sikerült, csak nekem nem ízlett, a levendulás mézfagyi pedig azért nem volt az igazi, mert 5 g helyett 5 dkg levendulát tettem bele, vagyis ehetetlen lett, ki kellett dobnom..), a tortához a túrókrém elsőre nem sikerült, szerintem lejárhatott a túró szavatossága, mert rettenetesen büdös lett, ki kellett dobni, el kellett mennem boltba túróért (naná, hogy az elsőben nem volt, csak a másodikban..), de végül csak összejött, és hipergyorsan el  is fogyott!
Kóstoljátok meg ti is!

Túró Rudi torta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 dkg finomliszt
- 1/2 kávéskanál sütőpor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
A sziruphoz:
- 1 dl víz
- 5 dkg cukor
A krémhez:
- 1 csapott evőkanál zselatin
- 25 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 1 tk vaníliaaroma (vagy 1 vaníliarúd)
- 1 citrom
- 1 dl tejföl
- 2,5 dl hideg tejszín
A tetejére
cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 26 cm átmérőjű tortaformát., és az aljába méretre vágott sütőpapírt (tortaformát megfordít, sütőpapírt rátesz, körbevág, ennyi) teszünk.
Összedobjuk a minimál piskótát: a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn keresztül hozzászitáljuk a kakaóport. A tojásokat és a cukrot robotgéppel felhabosítjuk, majd fakanállal hozzáforgatjuk a lisztes keveréket.  A tésztát beletsblöttyintjük a tortaformába, elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük, kihűtjük.
A krémhez a zselatint 1 dl vízzel elvegyítjük, és mérsékelt lángon addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik (forralni nem szabad), aztán kihűtjük. A porcukrot simára keverjük 2-3 evőkanál forró vízzel (mikróban egy kis csészében vizet felforral, abból a szükséges mennyiséget kiszedi), és hozzáadjuk a túrót (előtte megnézzük a lejáratot!), a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a tejfölt, és a kihűlt, zselatinos vizet. Az egészet robotgéppel összedolgozzuk, majd a hideg tejszínből habot verünk, és fakanállal finoman hozzáforgatjuk a túrós keverékhez.
A kihűlt piskótát kivesszük a tortaformából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, a tortaformát elmossuk és szárazra töröljük, majd visszatesszük bele a piskótát. A sziruphoz a cukrot és a vizet összemelegítjük a mikróban, hogy a cukor feloldódjon, majd kiskanállal meglocsoljuk vele a piskótát (nem kell az összes szirup, mert akkor elázik a piskóta, elég néhány kiskanál). Ezután a piskótán elsimítjuk a túrókrémet, teaszűrőn át vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral, majd 1 éjszakára elküldjük hűsölni a hűtőbe.
Másnap késsel körbevágjuk a tortát, és szorgalmasan rájárunk (és meglepődünk, hogy milyen gyorsan fogy!).

A  recept Stahl Judit: Gyors házias ételek c. könyvből.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése