2012. augusztus 24., péntek

citromos álomtorta

Már ránézni is üdítő, ugye?
Trópusi melegben senyvedő lelkünk enyhre vágy, és ez bizony nem renyhe tárgy.
Ilyen hőségben nincs értelme bekapcsolni a sütőt, de azért valamit mégis kellene nasizni, ugye? Csillapítsuk enyhünk vágyát, készítsük el a citromtorták álmát!
Nekem ez a kedvenc citromos tortám, remélem, nektek is segít átvészelni a forróságot!

Citromos torta fehércsokimázzal

Hozzávalók
- 25 dkg hobbit keksz (vagy bármilyen zabos keksz)
- 12,5 dkg vaj
A lemon curd-höz:
- 2 citrom
- 15 dkg cukor
- 5,6 dkg vaj
- 3 tojás
A krémhez
- 30 dkg tejszínes krémsajt
- 2 dl hideg tejszín
A mázhoz:
- 10 dkg fehér csoki
- 4 evőkanál tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítés
Először elkészítjük az irtó bonyolult tésztát. A kekszet összetörjük (én mozsárban szoktam, de lehet darálóban, sodrófával, kinek mi jön be), és összekeverjük a felolvasztott vajjal. Kivajazunk egy 26 cm-es tortaformát, majd belenyomkodjuk kis kezünkkel (kanállal, vagy ami a kezünkbe kerül, ez teljesen opcionális) a tésztát a tortaformába úgy, hogy a peremére is kerüljön. Aztán a formát betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ha megsült, kihűtjük.
A lemon curd összeállítása következik (nem kell beájulni a nevétől, egy sima citromkrém, szóval ne parázzunk, essünk neki!). Egy keverőtálban gőz fölött összeolvasztjuk néhány perc alatt a 2 citrom héját 1,5 citrom levével, és a cukorral. Majd hozzákockázzuk a vajat, és ezt is felolvasztjuk (kemény 1-2 percet fog elvenni az életünkből ez a művelet). Majd, amikor a vaj is elolvadt, levesszük a keverőtálat a tűzről és megvárjuk, amíg a keverék szobahőmérsékletűre hűl (vagyis már nem lesz tűzforró - ez kb. 5 perc). Ekkor hozzáadjuk a 3 tojást, kézi habverővel alaposan elkeverjük az egészet, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett, kb. 10 perc alatt a keveréket besűrítjük. Ha kész, levesszük a tálat a gőzről és kihűtjük (lehet kevergetni, hogy hamarabb hűljön, de kihűl magától is).
Ha a lemon curd már langyos, robotgéppel hozzákeverjük, majd alaposan összedolgozzuk a tejszínes krémsajtot és a tejszínt. Ha kész, az így kapott citromos krémet rásimítjuk a félre tett tésztára.
Végül elkészítjük a fehércsoki mázt. Ehhez gőz fölött összeolvasztjuk a csokit, a tejszínt, és a margarint. A mázat aztán szépen rácsurgatjuk és elsimítjuk a tortán, majd a süti egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap késsel körbevágjuk, szeleteljük, és élvezzük az ízeket!




Jó étvágyat!





4 megjegyzés: