2014. január 5., vasárnap

Hullám szelet

Na, nehogy már el kelljen menni bevásárolni, tele van a hűtő, mert persze karácsonyra tripla adagot vettünk mindenből. Még mindig nem hevertük ki a sok ételt, csakis valami könnyű nasi jöhet szóba, olyasmi ami gyorsan megvan, és nem kell hozzá semmi különleges összetevő. Ismét kénytelen voltam belevetni magam receptjeim tengerébe, és nagy nehezen sikerült kiválasztani a megfelelő sütit, amelyre már régen ráleltem a nosaltyn, de most jött el az ideje annak, hogy elkészüljön. Egyszerű, gyors, finom, ennél többet nem is kívánhatnánk, nem kell mindig a haute cuisine, néha a kevesebb több.

Hullám szelet
Hozzávalók:
Piskótához:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 3 ek olaj
- 1 ek kakaó
- 0,5 dl kávé
- egy kis kupica konyak
- fél csomag sütőpor
- csipet só
- 4 ek liszt
Krémhez:
- 3 tojássárgája
- 1 púpos ek étkezési keményítő vagy liszt
- 2,5 dl tej
- 4 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 tasak habfixáló
Mázhoz:
- 5 dkg vaj
- 1 ek kakaó
- 1 ek poruckor
- 1 ek tej
Elkészítés:
Nem fogjuk túlzásba vinni a melót, mert az új évi fogadalmak között ugyebár nem szerepelt az a kitétel, hogy betegre dolgozzuk magunkat a konyhában. Lássunk is neki.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a cukorral, a sóval és az olajjal. Beleöntjük a kávét, a konyakot, majd hozzákeverjük a sütőporral  és kakaóval elkevert lisztet is. Óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is, majd egy kisebb kivajazott, lisztezett tepsibe önjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A krémhez egy lábosban elkeverjük a tejet, a keményítőt és a tojássárgákat, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűlt, habosra keverjük a puha vajjal és a cukorral.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és óvatosan beleforgatjuk a vajas krémbe.
Megvárjuk, amíg kihűl a piskóta, és rásimítjuk a krémet.
A mázhoz a hozzávalókat egy kisebb lábosban összemelegítjük, és kicsit hagyjuk hűlni. Meglocsoljuk vele a krémet, majd villával hullámosan belekeverjük. 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük, és elhamizzuk. Hétköznapi finomság, nem csak hétköznapokra!
Jó étvágyat!

1 megjegyzés: