2014. február 23., vasárnap

Fahéjas galuska


Halálosan gyűlölöm a galuskaszaggatást. Nagyon jó ok kell ahhoz, hogy nekiálljak. Az indokot a régi receptjeim között találtam, amikor szortíroztam a papírokat, hogy legyen hely az új finomságok leírásainak (mániákusan kinyomtatok minden receptet, ami megtetszik, ha a gépen tárolom, elfelejtem őket, így pedig mindig szem előtt vannak, ennek eredményeként egy szekrény dugig van receptekkel, időnként muszáj pakolni közöttük). Tehát kicsit unottan nézegettem a papirosokat, amikor egyszer csak megakadt a szemem egy egyszerű, de nagyszerű finomságon. Azonnal beleszerettem, még az sem tántorított el az elkészítésétől, hogy galuskát kellett szaggatni. Semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá, néhány perces munkával jár, és mennyeien finom!
Hozzávalók:
- 10 ek liszt
- 10 ek búzadara
- 4 tojás
- csipet só
- kevés víz
- 2 ek vaj
- 4 dl tej
- 4 ek méz
- 2 ek fahéj
A tálaláshoz:
- tejföl
- méz
- fahéj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kivajazunk egy jénai tálat. Felteszünk forrni egy nagy lábos vizet, kissé megsózva.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a grízt, a sót, a tojást és a kevés vizet úgy, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. A forrásban lévő vízbe szaggatjuk a tésztát, néhány percig főzzük (tudom, hogy nem így kell, de én azért, hogy minél előbb túl legyek rajta, egyszerre beleszaggattam az összes tésztát a lábosba). A kész galuskát kiszedjük egy tálba. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és átforgatjuk rajta a tésztát.
Egy kisebb lábosban felforraljuk a tejet, majd levesszük a tűzről, hozzákeverjük a mézet, és egy kevés fahéjat (tényleg ne sokat, mert csomós lesz! - tapasztalatból mondom, mert nekem persze sikerült összehozni ezt a mutatványt). 
A galuskát beleöntjük a jénaiba, meglocsoljuk a mézes tejjel, a tetejét megszórjuk a maradék fahéjjal. Betoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Egy tálkában összekeverünk tejfölt ízlés szerinti mézzel és fahéjjal, ezzel tálaljuk. Isteni!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: