2014. június 24., kedd

Albán krémes

Igazából teljesen mást akartam sütni, de atyám elküdlte nekem az albán krémes receptjét a facebookon, amibe azonnal beleszerettem, ezzel a hétvégi nasi kérdése eldőlt. Nemrégiben készítettem el az első krémesemet, megtetszett a műfaj, szívesen kísérletezgetek, ezért biztosan nem ez volt az utolsó recept ezzel kapcsolatban. Nagyon gyorsan elkészülő, mégis különleges finomság, érdemes kipróbálni!

Albán krémes
Hozzávalók:
Tésztához:
- 7 tojás sárgája
- 20 dkg cuko
- 12 kanál víz
- 20 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 2 ek kakaópor
- 1 tk szódabikarbóna
Krémhez:
- 4 ek cukor
- 2 cs vaníliás puding
- 5 dl víz
- 7 tojásfehérje
Habhoz:
- 5 dl habtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
Tetejére:
- kakaópor
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját, a cukrot a vízzel elkeverjük. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk és lisztezünk,. beleöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)
Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet. Nem túl bonyolult a történet, egy kisebb lábosban elkeverjük a vizet, a pudingport és a cukrot, lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és még melegen beleforgatjuk a krémet.
Ha elkészült a tészta, rákenjük a krémet, majd még 5 percre visszatesszük a már lezárt sütőbe. 
A tejszínből kemény habot verünk a vaníliás cukorral, rásimítjuk a kihűlt sütire, megszórjuk kakaóporral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és az utolsó morzsáig elpusztítjuk. Isteni finom desszert!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: