2014. június 5., csütörtök

Túrós szelet


A Nők Lapja Konyha Desszert különszáma tehet az egészről! Arra készültem, hogy a személyi edzőm útmutatása alapján szépen lassan áttérek az egészséges reggelire/vacsorára, ezért beszereztem egy rakás túrót, hogy különféle ízesítéssel azt vegyem magamhoz étek gyanánt. Ámde megvettem az újságot, amelyben rengeteg gyorsan elkészíthető, ínycsiklandozó recept szerepel. Úgyhogy az egészséges projekt egy kis időre még felfüggesztésre került, éljen a hedonizmus! Most már hét közben is szoktam sütni, vagyis a helyzet folyamatosan romlik, illetve a család szemszögéből nézve javul, hiszen gyakrabban kerül finom nasi az asztalra. Viszont maradt egy csomó túró, ami lassan a lejáratához közeledett, gyorsan ki kellett találnom valamit. Nem volt nehéz megtalálni a megoldást: az ominózus újságban találtam egy nagyon egyszerű, de nagyszerű túrós süti receptet, ezzel a probléma is megoldódott, és egy finom desszerttel is beljebb vagyok.

Túrós szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom héja és leve
- 3 dl habtejszín
- 1 dkg zselatinfix
- 1 dl víz
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor felével kemény habot verünk. A sárgáját a cukor másik felével habosra keverjük, hozzákeverjük a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot is. A tésztát egy vajazott, lisztezett kisebb tepsibe öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
A töltelékhez áttörjük a túrót, hozzáadjuk a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk. A zselatint megduzzasztjuk a hideg vízben, majd mikróban addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik. Kevés krémet hozzákeverünk (hőkiegyenlítés), majd hozzáadjuk a túrós elegyhez.
A piskótát vízszintesen kettévágjuk. Az alsó lapot beletesszük a tepsi aljára, rásimítjuk a tölteléket, a tetejére tesszük a másik piskótalapot. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap reggel megszórjuk porcukorral a tetejét, szeleteljük, és addig esszük, amíg kitart a süti...
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése