2014. június 17., kedd

Csokis-mandulás kalács



Jókor tört ki rajtam a kalácsmánia. Éppen most kellene leszoknom a szénhidrátról fogyási okokból kifolyólag, de hát erről szó sincs, sőt, most kapott el igazán a sütési láz. Ez azért van, mert mindig összevásárolok mindenféle receptes újságot, és mindig azonnal beleszeretek valamibe, ahányszor csak átlapozom. Már nem csak hétvégére korlátozódik a sütési mániám, amikor elfogy a reggelinek/ebédnek való, azonnal sütöm a másikat. Nesze neked kockapoci! Meglesz az, csak némi fáziskéséssel (jó kifogás sose rossz, sajnos nem vagyok önsanyargató alkat). Vagyis lelkiismeret furdalás nélkül álltam neki a sütésnek, amikor a Stahl magazin tavaszi számában megláttam ezt az egyszerű, de nagyszerű kalács receptet. Soknak néz ki, de nagyon gyorsan fogy...

Csokis-mandulás kalács
Hozzávalók:
- 2,75 dl langyos víz
- 1 cs instant élesztő
- 65 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1/2 tk só
- 1 tk mandulaaroma
- 1 db tojás
- 7 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg étcsoki apróra vágva
- a kenéshez 1 tojássárgája és két ek tejszín
Elkészítés:
A jó kalácstészta titka az, hogy meg kell langyosítani a lisztet a mikróban. Ez után egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a porcukrot és belekeverjük az instant élesztőt.
Egy mérőkancsóba tesszük a langyos vizet, hozzákeverjük a mandula aromát és a tojást. Az elegyet hozzáadjuk a lisztes keverékhez az olvasztott vajjal együtt, és begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, meleg hely, 1 óra kelesztés.
Sütőpapírral kibélelünk egy nagyobb tepsit. A tésztát három részre osztjuk, enyhén lisztezett felületen egyenként kézzel kissé szétnyomkodjuk, elosztjuk rajta a csoki harmadát, felhajtjuk a tésztát, majd rúddá formáljuk. A három rudat összefonjuk, átemeljük a tepsire, majd letakarva 30 percig kelesztjük. 
A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, majd megkenjük vele a kalácsot, megszórjuk mandulalapocskákkal, és már toljuk is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Kihűtjük, szeleteljük, tejjel/kakaóval tökéletes reggeli. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése