2014. szeptember 16., kedd

Szilvás-túrós pite


Túrós pite sütésre készültem, azonban a zöldségesnél gyönyörű szilvák kellették magukat, nem tudtam ellenállni nekik, jól felpakoltam belőlük. Hazaérve elkezdtem töprengeni, hogy milyen süti készüljön a gyümölcsből, de továbbra is ragaszkodtam a túrós pite ízéhez. Hirtelen eszembe jutott, hogy Gizinél egyszer láttam egy túrós-szilvás receptet, gyorsan megkerestem, megörültem, hogy nem bonyolult, és már estem is neki a sütésnek. Egyszerű, de mennyei finomság!

Szilvás-túrós pite


Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1 ek porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
- reszelt citromhéj
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 kg szilva
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1/2  cs vaníliás pudingpor
- 2 tojásfehérje
- reszelt citromhéj
Szóráshoz:
- 10 dkg darált dió
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és végül a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kettőbe vesszük a tésztát és két gombócot formálunk. Egy tányérra helyezve a hűtőbe tesszük őket, amíg elkészítjük a tölteléket.
A szilvát alaposan megmossuk, félbevágjuk, és eltávolítjuk belőle a magokat.
Egy nagy tálban elkeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a pudingporral. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzá keverjük a tűrós masszához.
Egy kisebb tálban elkeverjük a darált diót a vaníliás pudingporral és az őrölt fahéjjal.
Az egyik tésztagombócot kivesszük a hűtőből, lisztezett felülten kinyújtjuk egy kisebb tepsi méretűre. Ezután beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe (én sodrófára tekerve szoktam végrehajtani a műveletet)
A diós keveréket egyenletesen elosztjuk a tésztán, rákanalazzuk a túrós tölteléket, elsimítjuk. Ezután szorosan rásorakoztatjuk a félbevágott szilvákat a töltelékre. 
A másik tésztagombócot is kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen azt is tepsi méretűre nyújtjuk, ráhelyezzük a szilva tetejére. Egy ecsettel vékonyan lekenjük a tésztát tejjel, majd egy villával sűrűn megbökdössük.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, megszórjuk porcukorral és gyorsított ütemben behabzsoljuk.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsa! Nagyon guszta lett a pitéd, örülök hogy Neked is ízlett. Köszönöm, hogy megemlítettél, és belinkeltél. :)

    VálaszTörlés