2012. december 23., vasárnap

Az angyalok sütije

Merthogy ez a neve, angel food cake, vagyis az angyalok sütije. Ő egy amerikai süti, valójában egy piskóta, amelyet vanília és csokiöntettel, faigyval és gyümikkel szoktak tálalni. Nálam elsőre így sikerült, de lesz ez még jobb is..
A recept a Kifőztük magazinból származik, egyszerű, gyors, finom, és a megmaradt tojásfehérjék számát is nagyon jól lehet csökkenteni vele.

Ezzel sütivel szeretnék mindenkinek békés, boldog Karácsonyt kívánni!

Angel food cake


Hozzávalók:
- 17 dkg finomliszt
- 2,5 ek étkezési keményítő
- 13+7 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tk sütőpor
- 12 tojásfehérje
- 1 tk citromlé
- 1,5 tk vaníliakivonat
- 1 csomag fagyasztott erdei gyümölcskeverék (természetesen lehet friss gyümiből is készíteni)
- 1 dl narancslé
- 2 ek cukor
Elkészítés
Először a tölteléknek esünk neki. A gyümi felét a cukorral és a narancslével együtt feltesszük főni. Megvárjuk, amíg besűrűsödik (ez néhány perc alatt megvan), elzárjuk a gázt, és hagyjuk kihűlni.
A piskótához egy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, 7 dkg porcukrot, a sót és a sütőport. A tojásfehérjéket felverjük, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a citromlevet, majd apránként a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük. 2-3 adagban hozzáadjuk a lisztes keveréket, óvatosan elkeverjük.
Előkeressük a püspökkenyér sütőformát, fontos, hogy ne vajazzuk ki, csak az aljára tegyünk sütőpapírt. A formába öntjük a tészta felét, rásimítjuk a gyümis tölteléket, majd villával márványozzuk. Erre kerül a tészta másik fele, majd betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha az ujjunkkal kissé megnyomjuk, és rugalmasnak találjuk a tésztát. 
Ha készen van, fejjel lefelé fordítjuk a formát egy tálra, és így hagyjuk hűlni 1 órán keresztül. Miután kihűlt, a tészta széleit késsel ellazítjuk a forma falától, és kiborítjuk a piskótát. Ezek után mindenki kedve szerint díszítheti porcukorral, gyümivel, csokival, habbal, stb.
Jó étvágyat!


2 megjegyzés: