2012. december 14., péntek

Kelt tészta felnőtteknek



Most, hogy már alapszinten tudok kelt tésztát készíteni, egyre bátrabban próbálok ki olyan recepteket, amelyek valamennyire eltérnek a szokásos elkészítési módtól.
Valami reggelinek valót kerestem a Nosaltyn, és amikor rátaláltam ERRE a receptre, annyira megtetszett a tészta elkészítési módja, hogy muszáj volt kipróbálnom. Ugyanis nem sima kalácstésztával készül, hanem egy fazékban keverjük össze a hozzávalókat, nokedlitésztát gyártunk, kelesztjük, ahhoz adunk még lisztet. Nagyon kíváncsi lettem rá, hogyan lesz ebből tészta és főleg reggeli? Simán. Nagyon finom, de tényleg csak felnőtteknek ajánlom, mert nagyon erősen kávés a szirup. Egy igazán felnőtteknek való könyvet ajánlok mellé: Stieg Larsson A tetovált lányának a folytatását, a A lány, aki a tűzzel játszik. A véleményem a könyvről ITT olvasható.

Kelt tészta felnőtteknek
Hozzávalók:

A tésztához:
- 62,5 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 0,5 l tej
- 1 cs szárított élesztő
- fél csomag sütőpor
- 1csapott kk szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 ek kakaó
- 3 nagy tk őrölt fahéj
A sziruphoz:
- 25 dkg porcukor
- 1 csésze presszókávé
- 4 ek juharszirup
- 0,5 dl tej
- 2 dkg vaj
Elkészítés
Előkerítünk egy nagyobb fazekat, beleöntjük a tej felét, hozzáadjuk a vajat és cukrot, feltesszük a tűzre és addig melegítjük, amíg a vaj el nem olvad benne. Ezután hozzáadjuk a tej másik felét is, így gyorsabban hűl langyosra. Beleszórjuk a szárított élesztőt, elkeverjük benne, és 10 percig állni hagyjuk, majd hozzákeverünk 50 dkg lisztet. Nem kell megijedni az állagától, úgy fog kinézni, mint a nokedlitészta, így a jó! 1 órán át meleg helyen kelesztjük (a legegyszerűbb, ha a tűzhelyen hagyjuk, és ráterítünk egy konyharuhát). 
Ha letelt az egy óra, a maradék lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, és kézzel beledolgozzuk a tésztába. Kilisztezett munkalapra borítjuk, átdagasztjuk, hosszúkás rúddá formáljuk, majd téglalappá nyújtjuk. 
A töltelék rém egyszerű: a vajat felolvasztjuk, szétkenjük a tésztán, majd megszórjuk a cukorral, végül az egyik felére kakaót szitálunk, a másik felére pedig fahéjat. Így fog kinézni:

Ezután csigázás következik: a tésztát feltekerjük és feldaraboljuk. Előkapunk egy tortaformát (persze lehet jénai, piteforma, kinek mi tetszik), és szépen belesorakoztatjuk a csiguszokat:
20 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha megvagyunk,  akkor jöhet a roppan bonyolult szirup: az összes hozzávalót egy lábosba öntjük, feltesszük a tűzre, és összeforraljuk. A sziruppal meglocsoljuk a még meleg tésztát, roppant önmérsékletet tanúsítva megvárjuk, amíg a szirup beivódik a tésztába (kábé fél óra), aztán gyorsított ütemben elpusztítjuk.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Ez a kalács Mutatós is, ebben a szívformában főleg!biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon finom!

      Törlés