2013. április 17., szerda

Édes, mazsolás zsemle

Nagyon rákaptam a kalácssütésre, szinte minden hétvégén készül nálunk legalább egy szép édes kis finomság ebből a műfajból (természetesen mindig más ízesítéssel, hogy ne unjuk meg). Most vasárnap azonban úgy keltem, hogy nekem mégsem kalács kell, hanem zsömle (miért? hát, mert csak), de valami édesebb fajta.
Megoldás? Készítsünk a kalácstésztából zsömlét! Miután megvolt az ötlet, már csak bele kellett vetnem magam nem csekély súlyú (már egy egész szekrény tele van velük, komolyan!) receptújságomba, és viszonylag gyorsan rá is leltem arra, amit kerestem:

Édes, mazsolás zsemle

Hozzávalók
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dkg puha vaj
- 8 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- csipet só
- 2 dl tejszín
- 2 dl langyos tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 10 dkg mazsola
- 1 dl édes bor
A tetejére felvert tojásfehérje
Elkészítés
Bármilyen hihetetlen, a kalácstészta elkészítésével fogjuk kezdeni a műveletet. A jó kalácstésztának az a trükkje, hogy minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Vagyis szépen kimérjük a lisztet, mikróban meglangyítjuk, majd ugyanezt tesszük a tejjel és a tejszínnel is. A langyos tejhez adunk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet (igen, tudom, szitálni kellene, de hát lustaság félegészség, nem igaz?), hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és a cukrokat, majd az élesztős tejet. Végül mehet bele a tejszín és a vaj is. Felgyűrjük ruhánk ujját, és szépen, komótosan bedagasztjuk a tésztát. Ha készen van, konyharuhát terítünk reája, és langyos helyre költöztetjük egy órára, amíg megkel.
A mazsolát beáztatjuk a borba, és adunk neki is egy órát, hogy lubickoljon az alkoholban.
Ha a tészta megkelt, belegyúrjuk a lecsöpögtetett mazsolát. Sütőpapíros tepsit kapunk elő, és a tésztából tetszés szerinti nagyságú darabokat veszünk, zsemléket formázunk belőle, és felsorakoztatjuk őket a tepsire. A tetejüket késsel bevágjuk, újra konyharuha, újra kelesztés. 
Ha megkeltek a zsömlék (kb. fél óra), a tetejüket lekenjük felvert tojásfehérjével, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
Önmagában, akár lekvárral, akár vajjal, mindenképpen finom reggeli!
 
Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése