2013. április 24., szerda

Vaníliás-epres csúsztatott palacsinta



Beköszöntött végre az eperszezon. Szerettem volna egy nem mindennapi desszerttel megünnepelni ezt az örömteli tényt. Ezúttal is Mautner Zsófinál leletem rá a megfelelő receptre: az ő tévéműsorában láttam ezt a csúsztatott palacsinta receptet, és egyszerűen muszáj volt kipróbálnom. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki, igazi ízorgia!

Vaníliás-epres csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 6 dl tej
- 40 dkg liszt
- 2 narancs reszelt héja
- 2 citrom reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- 2 tk vaníliakivonat (2 vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 50 dkg eper
- 20 dkg eperlekvár
- 2 ek narancslikőr
Elkészítés
Már a hozzávalók is ínycsiklandozóak, ugye? Ne is hozzunk tovább az időt, fogjunk hozzá!
A tojásokat szétválasztjuk, A fehérjéből kemény habot verünk (kis trükk: akkor lesz igazán fényes a hab, ha a lágy habba kis cukrot teszünk, és így verjük tovább). A sárgájához hozzáadjuk a cukor felét, csipet sót, és a tejet. Óvatosan hozzákeverjük a habot, majd belereszeljük a narancs és citromhéjat, és hozzáadjuk a narancslikőrt.
Az epret apróra kockázzuk, a porcukrot összekeverjük a vaníliakivonattal.
Egy nagy tepsit kerítünk, sütőpapírral kibéleljük.
Már csak a palacsintasütés van hátra az érdemi munkából. A csúsztatott palacsintánál mindig csak az egyik oldalát kell megsütni a palacsintának. Ebből az adagból kb. 8 db nagy palacsinta készíthető.
Tehát palacsintasütő elővesz, gázra feltesz, vár, olajoz, vár, a tészta 1/8-át beleteszi, eloszlatja a serpenyőben, megvárja, míg elválik a palacsintasütő falától, és nem fordítja meg, hanem elegáns mozdulattal ráfordítja a sütőpapíros tepsire a megsütött oldalával lefelé. Rászórja a porcukor 1/8-át, megpöttyözi eperlekvárral, ráteszi az eper 1/8-át. Majd újabb palacsinta, újabb töltelék, ameddig a hozzávalók tartanak. Az utolsó palacsintát a megsütött oldalával felfelé kell rátenni az akkora már szép nagyra nőtt palacsintakupacra, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Miután kigyönyörködtük magunkat, szeleteket vágunk, felturbózzuk tejszínhabbal, vaníliafagyival és gyorsított ütemben eltüntetjük a tányérról.
Mennyien finom!
Jó étvágyat!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése