2013. április 2., kedd

Szent Kelemen torta

Az utóbbi időben nagyon rákaptam a tradicionális angol receptekre. Miért? Mert finomak, viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és nem hétköznapi az ízviláguk. A BBC Good Food magazinban találtam meg a legújabb "áldozatot":  a Szent Kelemen tortát. Egy hagyományos brit desszertről van szó, az alapja egy kekszmorzsa, amelyre egy narancsos-citromos  pudingkrém kerül, a tetejét pedig tejszínhab díszíti.

Szent Kelemen torta (St. Clement's pie)

Hozzávalók:
A tortaalaphoz:
- 25 dkg zabkeksz
- 10 dkg burgonyapehely
- 10 dkg olvasztott vaj
-14 dkg porcukor
A töltelékhez:
- 1 tojás
- 4 tojássárgája
- 2 tubus sűrített tej
- 3 citrom reszelt héja és leve
- 2 narancs reszelt héja és leve
A tetejére:
- 1,5 dl tejszín
- 10 dkg görög joghurt
- 4 ek porcukor
- citrom és narancshéj a díszítéshez
Elkészítés
Egy kerek piteformát kivajazunk. A kekszet összetörjük (kinek mi tetszik: én mozsárban tettem ezt, de persze be lehet zacskózni a kekszet és neki lehet esni a sodrófával), egy tálban elkeverjük a kukoricapehellyel. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot és az olvasztott vajat, összedolgozzuk, és a kekszes morzsával kibéleljük a piteformát. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 15 percig sütjük.
Elkészítjük a tölteléket: egy tálba tesszük a tojást és a tojássárgákat, mixerrel fehéredésig habosra keverjük. Ekkor kézi habverővel elkeverjük benne a sűrített tejet, a citrushéjakat és a gyümölcslevet. A keveréket ráöntjük a kekszes alapra és 160 fokos sütőben 20 percig sütjük. Kihűtjük, egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap reggel a tejszínt lágyan felverjük, hozzáadjuk a joghurtot és a porcukrot, rásimítjuk a torta tetejére, díszítésként megszórjuk citrom és narancshéjjal, majd felszeleteljük, és behabzsoljuk.
Jó étvágyat!





2 megjegyzés:

  1. Tetszik ez a recept, főleg hogy nem kell bele zselatin vagy habfixáló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, próbáld ki, nagyon finom a süti!

      Törlés