2013. április 25., csütörtök

Tojáslikőrös-meggyes-mákos kuglóf

Eljött a tavaszi nagytakarítás ideje. Többek között a spájzba is bevettem magam, és átválogattam a polcon sorakozó alapanyagokat és finomságokat. Mikor végeztem, rájöttem, hogy bár irtó büszke vagyok rá, hogy elkészült az első saját készítésű tojáslikőröm, de még nem próbáltam ki, és ráadásul találtam egy kósza meggybefőttet is, ami nagyon foglalta a helyet. Mi legyen belőlük? Rávetettem magam a netre ötletért, és viszonylag gyorsan le is horgonyoztam Ízbolygó receptjénél. 
A teljesen hétköznapi összetevőkből nagyon különleges kuglóf született, mindenkinek csak javasolni tudom, hogy próbálja ki, mert nagyon finom!

Tojáslikőrös-meggyes-mákos kuglóf
Hozzávalók:
- 1 üveg meggybefőtt (vagy 40 dkg friss meggy)
- 30 dkg liszt
- 5 tojás
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 dl tojáslikőr
- 1 cs sütőpor
- 5 dkg darált mák
A mázhoz:
- 5 ek tojáslikőr
- annyi porcukor, hogy folyós masszát kapjunk kikeverés után
Elkészítés
Nem túl bonyolult. A tojásokat a  porcukorral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a tojáslikőrt. A lisztet elkeverjük a mákkal és a sütőporral, és belekeverjük a tojásos masszába. 
A tésztához hozzáadjuk a meggyet, majd a masszát beleöntjük a kuglófformába, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 
Amíg a kuglóf hűl, elkészítjük a rettentően komplikált mázat: a tojáslikőrrel kikeverjük a porcukrot, és rátöntjük a kuglófra. Megvárjuk, míg kihűl, felszeleteljük, és tejjel tálalva jóízűen elfogyasztjuk reggelire vagy ebédre.
Jó étvágyat!




2 megjegyzés: