2014. július 31., csütörtök

Májpástétomos tekercs


Pervez módon vonzódom a Sparban kapható libamájas ínyenc májpástétomhoz, mindig van itthon belőle egy szép adag, reggelire, ebédre, kenyérrel vagy ami éppen akad - de akár önmagában is, csak úgy -, pusztítom rendesen. Ezért amikor megláttam a Kifőztük - ben, hogy csigába is lehet tenni (eddig ez meg sem fordult a fejemben), késedelem nélkül kipróbáltam a receptet. Nem csalódtam, isteni finom lett, rekord gyorsan elfogyott, új családi kedvencet avattunk a személyében!

Májpástétomos tekercs
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 12 dkg  olvasztott zsír
- 5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 2 tk cukor
- 2 tk só
Töltelékhez:
- 25 dkg májpástétom (májkrém, májas hurka, kinek mi tetszik)
- 6 dkg vaj
- 3,5 dl tej
- 2 ek liszt
- 10 dkg  reszelt sajt
- 1 kis csokor petrezselyemzöld (részemről 2 tk szárított  volt)
- só, bors
Egyebek:
- tészta kenéséhez: 1 tojás
Elkészítés:
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Egy nagy tálban a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a zsírt és az élesztős tejet, begyúrjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, langyos hely, duplára kelesztés.
A töltelékhez egy lábosban felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel és krémes mártássá főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a májpástétomot, sózzuk,borsozzuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, és a májas töltelékhez adjuk, langyosra hűtjük.
A tésztát lisztezett  felületen kinyújtjuk, egyenletesen rákenjük a tölteléket, megszórjuk a reszelt sajttal, feltekerjük, szeleteljük. Sütőpapírral borított  tepsire sorakoztatjuk a csigákat, megkenjük a felvert tojással, 180 fokra előremelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). A sütés közben isteni illatok fognak terjengeni a konyhában, ezért kizárt dolog, hogy kibírjuk, amíg kihűl, ezt bizony meg kell kóstolni, amint lehet! Vigyázat, függőséget okoz!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése