2015. április 6., hétfő

Pirított sonkával, tojással töltött kalács




Nincs húsvét kalács nélkül, azt viszont nem könnyű eldönteni, hogy mi legyen a töltelék benne. Nekem nagyon könnyű dolgom volt idén, nemrégen láttam a Street Kitchen tévéműsorban egy sonkás-tojásos változatot, és annyira megtetszett az ötlet, hogy úgy döntöttem, nekem ő kell és semmi más! Nem csalódtam Dóráékban, egyáltalán nem volt bonyolult elkészíteni, és mennyeien finom lett!


Pirított sonkával, tojással töltött kalács

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 tojás + 1 a lekenéshez
- 1 tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 2 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 2 ek étolaj
- 5 vastag szelet füstölt-főtt tarja vagy más húsvéti sonka
- 1 tk szárított rozmaring
- 2 tk szárított kakukkfű
- 3 főtt tojás
- 1 ek reszelt torma
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek szárított petrezselyem (vagy egy csokor friss)
Elkészítés:
A jó kalácstészta egyetlen titka az, hogy minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Tehát a tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet szintén meglangyosítjuk szintén a mikróban, beletesszük egy nagy tálba, elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a tojássárgáját, a langyos tejszínt és végül az élesztős tejet. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt, konyharuhával letakar, fél órát pihentet. 
Ha megkelt a tészta, három részre osztjuk, lisztezett felületen gombóccá formázzuk, letakarjuk tiszta konyharuhával és kb. 15 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A sonkát felkockázzuk, a főtt tojást apróra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, megpirítjuk rajta a sonkát a zöldfűszerekkel. Hozzáadjuk a főtt tojást, a reszelt tormát, a hagymát és a petrezselymet, néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről.
A tésztadarabokból egyenként téglalapot nyújtunk, megtöltjük a sonkás töltelék harmadával. Az egyik hosszanti oldalát megkenjük tojással, majd bejgliszerűen feltekerjük. A három rudat összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással, letakarjuk konyharuhával, 40 percig kelesztjük. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Szeleteljük, habzsoljuk.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése