2015. április 9., csütörtök

Sós túrós kalács



Időnként még az olyan megveszekedett édességmániában szenvedőknél is, mint én, eljön a pillanat, amikor elkezd sós ízek után vágyódni. Volt egy zacskó túró a hűtőben, kézenfekvő lett volna összedobni egy pogit, de most nem volt semmi kedvem sem pepecselni vele. Viszont eszembe jutott, hogy a Nők Lapja Konyhában láttam egy túrós kalács receptet, ami nem édes volt, hanem sós. Gond megoldva, recept előkeres, tésztát villámgyorsan összeállít, keleszt, fon, újra keleszt, sütőbe betol, és már készen is volt a finom reggeli!

Sós túrós kalács



Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 1 cs instant élesztő
. 2 tk só
- 1 dl natúr joghurt
- 5 dkg  olvasztott vaj
- 20 dkg túró
- 1,5 dl langyos tej
- 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet az instant élesztővel és a sóval, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a joghurtot, a túrót, és a langyos tejet. Begyúrjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, 2 óra kelesztés.
Ha letelt az idő, lisztezett felületen 3 rudat sodrunk a tésztából, összefonjuk őket, és már mehet is a kalács egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába. Tiszta konyharuha, 45 perc kelesztés. A tetejét megkenjük a felvert tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük. Kihűtjük, szeleteljük, egy pohár tejjel, kakaóval nagyon finom reggeli!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése