2014. május 14., szerda

Banántorta


Banános torta - pohárban? Azonnal felkeltette az érdeklődésemet a cím. Kíváncsian olvastam végig a receptet, és eldöntöttem, hogy ez nekem kell! Banánt, sűrített tejet és csokis nápolyit beszerez, nekikészül a nasi összeállításához. Sütni nem kell, király! egy gonddal kevesebb. Viszont hirtelen elment a kedvem a poharas desszerttől, úgy döntöttem, átváltok tortára (miért?csak! én is lányból vagyok, van ez így!). Gyorsan készen van, egyáltalán nem bonyolult, és isteni finom! Mindenkinek csak ajánlani tudom! Az egyetlen szépséghiba az volt, hogy túl korán vettem ki a tortát a hűtőből, és nemes egyszerűséggel elkezdett folyni, ezért nem sikerült blogképes  képet készíteni róla, de sebaj. Vigyázat, gyorsan fogy!

Banántorta
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 8 dkg vaj
- 2 csomag csokis nápolyi
Karamellhez:
- 12 dkg vaj
- 12 dkg barna cukor
- 3 tubus sűrített tej
- 1 ek kakaópor
Krémhez:
- 4 dl tejszín
- 2 tojás sárgája
- 2 ek barna cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 6-7 kisebb, vagy 5 nagy banán
Elkészítés:
A torta alapjához a csokis nápolyit egy mozsárban összetörjük (persze a Nigella-féle sodrófás megoldás is játszik) - természetesen ellenőrizni kell a minőséget, ezért 1-2 nápolyival mindenképpen mínuszban leszünk, de a szakácsnak ennyi jár! A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a nápolyival. Egy 26 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, belenyomkodjuk a tésztát, és legalább egy fél órára hűtőbe tesszük dermedni.
A karamellhez egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos keverés mellett, kis lángon addig melegítjük., amíg a cukor elolvad, majd még 5 percig tovább főzzük. Ezután hozzáadjuk a sűrített tejet, és addig főzzük, amíg karamell színű nem lesz (kb. 5 perc). Az 1/3-át kis lábosba tesszük, hozzáadjuk a kakaóport, és összemelegítjük.
A torta alapjára rákanalazzuk a karamellt. Három nagy banánt rákarikázunk, majd összeállítjuk a krémet.
A tejszínt kemény habbá verjük. A tojássárgáját, a vaníliakivonatot és a cukrot fehéredésig keverjük majd óvatosan belefogatjuk a habot. Belekarikázzuk a maradék banánt, és elkeverjük.
A banános rétegre simítjuk a krémet, majd óvatosan rácsurgatjuk a kakaós karamellt. 
És ennyi, készen vagyunk, egy éjszakára mehet a hűtőbe a finomság, másnap szeleteljük, és már az első falat után a sütimennyországban érezhetjük magunkat. Vigyázat, függőséget okoz!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése