2014. május 4., vasárnap

Tiramisúhab

Ez volt életem leghosszabb ideig készülő tiramisúja. Na nem azért, mert annyira bonyolult lett volna (igazából pár perc alatt le lehet zavarni az érdemi melót), hanem azért, mert két napig tart, míg összeáll a krém. De megéri a várakozást, mert isteni finom! A Stahl konyhája tavaszi száma igazi merénylet abból a szempontból, hogy tele van jobbnál jobb krémhab receptekkel, naná, hogy idővel mindegyikre sor fog kerülni. Tiramisúfüggő lévén azonnal kinéztem magamnak ezt a finomságot, de nem éreztem magam elég erősnek ahhoz, hogy a két napot kibírjam. A négy napos hosszú hétvége megoldotta ezt a problémát, immár semmi akadálya nem volt, hogy nekiálljak elkészíteni ezt az ínycsiklandozó receptet. Vigyázat, függőséget okoz!

Tiramisúhab
Hozzávalók:
- 6 dl habtejszín
- 20 dkg fehér csoki
- 1 ek instant kávé
- 2 ek mandulaízű likőr (Amaretto)
- 1 dl tej
- 4 ek kávélikőr
- 1 csomag babapiskóta
- a tetejére kakaópor
Elkészítés:
A tejszínt és a fehér csokit egy lábosba tesszük, és mérsékelt tűzön összemelegítjük. Lehúzzuk a tűzről, és két részre osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük az instant kávét, a másikba a mandulalikőrt. Mindkettőt kihűtjük, letakarjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
Másnap reggel a hideg kávés tejszínt és a hideg mandulalikőrös tejszínt robotgéppel külön-külön habos krémmé verjük. 
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a kávélikőrt, majd magunk mellé készítjük a babapiskótákat és a krémeket. Már csak a rétegzés van hátra: 6 pohárba vagy csészébe beletörjük a kávélikőrös tejben alaposan megforgatott babapiskótákat, majd felváltva rákanalazzuk a kétféle krémet. A desszert tetejét megszórjuk kakaóporral, és néhány órára hűtőbe tesszük. Ha végre készen van, gyorsított ütemben elpusztítjuk ezt az egyszerű, mégis különleges finomságot.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: