2014. május 11., vasárnap

Kávé torta


Igazából teljesen mást akartam sütni, de hirtelen a semmiből az a gondolat ragadta meg elmémet, hogy nekem kávétorta kell! Azonnal bevettem magam a receptjeim közé, de jó ideig nem találtam semmi olyasmit, ami megragadta volna a fantáziámat. Végül eszembe jutott, hogy nemrégiben láttam Koskacukornál egy ínycsiklandozó kávétorta receptet. A kérdés ezzel megoldódott, gyorsan előkerítettem a receptet. A szombati munkanap után éppen jó kikapcsolódás volt elkészíteni ezt a kicsit macerás, de isteni finom tortát.

Kávé torta
Hozzávalók:
Diós piskóta:
- 5 dkg darált dió
- 2,5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
Kávés piskóta:
- 0,5 dkg instant kávé
- 5,8 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
Kávé krém:
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 5 ek cukor
- 6 dl tej
- 2 dl kávé
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
Továbbá:
- néhány db babapiskóta
- 1 dl kávé
- 2 ek cukor
- kakaópor
Elkészítés:
A diós piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukor 2/3-ával kemény habot verünk. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, majd a dióval elkevert lisztet.  Kivajazunk és lisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük.
A kávés piskótánál ugyanúgy járunk el, mint a diósnál, csak a liszthez instant kávét keverünk. A piskótalapokat kihűtjük.
A krémhez felforraljuk a tejet, miközben egy kis tálban csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot a kávéval. Hozzáöntjük a tejhez, és sűrű krémet főzünk belőle. Kihűtjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és a habbá vert tejszínhabot.
Már csak a torta összeállítása van hátra. A tortaforma aljába tesszük a kávés piskótát, mehet rá a krém 1/3-a. A kávét mikróban összemelegítjük a cukorral, ebbe belemártogatjuk a babapiskótákat. A krémre sorakoztatjuk egymás mellé a babapiskótákat. Erre jöhet a krém másik 1/3-a, majd a diós piskóta. A maradék krémet a tetejére halmozzuk, a tetejét megszórjuk kakaóporral. Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük, és gátlások nélkül irigyeljük magunkat habzsolás közben.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: