2014. július 8., kedd

Málnatorta rizses túrókrémmel



Stahl Judit könyveiből tanultam főzni, és a mai napig időről időre visszatérek hozzájuk egy-egy recept erejéig. A málna szezon kezdetén elhatároztam, hogy a Gyors édességekben szereplő tortát el fogom készíteni, történjen bármi (fogalmam sincs miért, amikor megláttam az első tálca málnát a zöldségesnél, beugrott a kép a könyvből, ennyi!). A harsogó málnaszemek nagyon hívogattak a zöldséges standon, nekem pedig eszem ágában sem volt ellenállni a kísértésnek, felpakoltam a gyönyörű gyümiből, és hazaérve előkerestem a receptet, és már álltam is neki a sütinek. Isteni finom lett!

Málnatorta rizses túrókrémmel




Hozzávalók:
Piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 3 ek olívaolaj
Rizses túrókrémhez:
- 10 dkg zacskós, gyors rizs
- 2 dkg zselatinpor
- 50 dkg túró
- 1 tk vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 1 tubus sűrített tej
- 25 dkg natúr tejszínes sajtkrém
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom
- 2 dl tejszín
Tetejére:
- 30 dkg málna 
Elkészítés:
Egy gyors piskótával nyitunk, ehhez először előmelegítjük a sütőt 180 fokra, egy 26 cm tortaforma belsejét vékonyan kikenjük 1 ek olívaolajjal, majd kilisztezzük, végül méretre vágott sütőpapírt illesztünk az aljába.
A tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra verjük, hozzáadjuk a lisztet, és a maradék 2 ek olívaolajat. A tésztát beleöntjük a tortaformába, és kb. 12 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), majd kihűtjük.
A rizses túrókrémhez a gyors rizst a csomagoláson látható utasítás szerint megfőzzük, majd kihűtjük. Ezután egy kis edényben elkeverjük a zselatinport 1 dl vízzel, takaréklángon 1-2 percig kavargatva meglangyosítjuk, és amikor feloldódott, félretesszük hűlni.
Egy nagy tálba tesszük a túrót, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a sűrített tejet, a tejszínes sajtkrémet, a porcukrot, a citrom reszelt héját, a langyosra hűlt zselatinos vizet és a megfőtt, kihűlt rizst.
A tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
És már csak annyi a dolgunk, hogy a kihűlt piskótára halmozzuk a krémet, egy éjszakára mehet a hűtőbe a torta, másnap reggel feldíszítjük málnával, szeleteljük, és gátlások nélkül irigyeljük magunkat a mennyei finomságért.

Jó étvágyat!



2 megjegyzés: