2014. november 3., hétfő

Sütőtökös-mákos máglyarakás




Limarával nem lehet tévedni. Nem csak a péksüteményekre igaz ez, hanem minden recept tökéletesen működik, amit ő posztol, ezért másodpercet nem gondolkodtam, amikor szembetaláltam magam ezzel a nem mindennapi ízkombinációval, a vasárnapi ebéd kérdése azonnal eldőlt. Könnyen, gyorsan elkészült, azt pedig talán mondanom sem kell, hogy mennyeien finom lett! Kötelező darab!

Sütőtökös-mákos máglyarakás


Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 narancs leve és héja
- 30 dkg sütőtökpüre (sütőtököt kettévág, kimagoz, sütőpapíros tepsire tesz, 180 fokra előmelegített tepsibe tol, kb. 40 perc alatt puhára süt, tökhúst kikanalaz, botmixerrel pürésít, ennyi!)
- 3 tojás
- 7 ek cukor
- 15 dkg darált mák
- 7 dkg porcukor
- 1 tk fahéj
- 2 ek narancslekvár (ha nincs sima baracklekvár is jó!)
- 50 dkg szikkadt kalács (részemről bio)
Elkészítés:
Egy kisebb tálban elkeverjük a mákot,a fahéjat, a porcukrot és a narancs héját. Letakarjuk, félretesszük.
Egy nagyobb tálba tesszük a tejet, a tejszínt, belefacsarjuk a narancs levét, hozzáadjuk a sütőtökpürét és a tojások sárgáját (a fehérjét egy pohárban a hűtőbe tesszük felhasználásig), és 4 ek cukrot, habverővel alaposan elkeverjük. A kalácsot nagyobb kockákra vágjuk, beleforgatjuk a sütőtökös masszába. Letakarjuk, kb. fél órára félretesszük.
Egy magasabb falú, kb. 24x24 cm-es tepsit vagy sütőtálat kivajazunk, az aljára tesszük a kalács 1/3-át. Megszórjuk a mák felével, arra egy újabb sor kalács kerül, majd a mák másik fele, végül a maradék kalácsot a tetejére halmozzuk. A finomságot 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük. 
Amíg a kalács sül, a tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék 3 ek cukorral, majd belekeverjük a narancslekvárt. A kalácsot kivesszük a sütőből, rásimítjuk a habot, és visszatoljuk kb. 15 percre a sütőbe, amíg egy kicsit bebarnul a teteje. 
És ennyi, készen vagyunk, ha langyosra hűlt, szeleteljük és habzsoljuk.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése