2014. november 16., vasárnap

Tőkehal vajmártással


Lassan, de biztosan kezd átállni az agyam az egészséges étkezésre. Ezért, amikor takarítottam a mélyhűtőt és legmélyebb döbbenetemre találtam benne egy zacskó tőkehalfilét (fogalmam sincs, hogyan és miért került oda, ki nem állhatom a halat), azonnal eszembe jutott, hogy láttam egy jó kis receptet Stahl Judit új szakácskönyvében, amelynek segítségével múlt idővé tehetem. Gyorsan és könnyen elkészíthető a recept, az egyetlen problémát az okozta a számomra, hogy lement a nap, mire az Intersparban a mirelitek között megtaláltam a zöld hüvelyű zöldbabot. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom, csak a halat sikerült túlsütnöm, így szétesett, amikor le akartam fényképezni az ebédemet, és rátettem a tálra, de ennél nagyobb bajom soha ne legyen:-)

Tőkehal vajmártással

Hozzávalók:
- 80 dkg halfilé
- 20 dkg hideg vaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 citrom
- 2 dl száraz fehérbor
- 2 ek finomliszt
- só, bors
- olaj
Körethez:
- 10 dkg füstölt hús
- 1 dl víz
- olaj
- 10 dkg durvára vágott mandula
- 40 dkg zöld hüvelyű zöldbab (részemről mirelit)
- só, bors

Elkészítés:
Először a köretet készítjük el. Egy serpenyőben  kevés olajon pörcösre pirítjuk a felkockázott húst. Kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon 1/2 perc alatt kevergetve megpörköljük a mandulát. Egy tepsibe borítjuk a húst, a mandulát és a zöldbabot, összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a vizet, lefedjük, betoljuk a 180 fokra előmelegített tepsibe, és kb. fél óra alatt megpároljuk.
Amíg a köret sül, elkészítjük a halat és a mártást. A hideg vajat felkockázzuk, és lefedve visszatesszük a hűtőbe, felhasználásig ott tároljuk. Az újhagyma fehér szárát apróra vágjuk.
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. A lisztet kiszórjuk egy tányérra, beleforgatjuk a szeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget. Az olajat megforrósítjuk egy nagyobb serpenyőben, és a halszeleteket oldalanként kb. 3-3 perc alatt, mérsékelt tűzön megsütjük rajta. Ha készen van, alufóliával lefedve betesszük a mikróba, hogy meleg maradjon.
A mártáshoz az eddig használt serpenyőt papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük. Ezután az apróra vágott hagymát a citrom levét és a bort mérsékelt tűzön kb. 5 perc alatt sziruposra forraljuk benne, majd takaréklángon, több részletben adagolva és gyakran kevergetve hozzáolvasztjuk a hideg  vajat, sózzuk, borsozzuk. 
Tálalásnál a köret mellé tesszük a halat, meglocsoljuk a vajmártással, és már ehetjük is a finom és egészséges ebédet!

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése