2014. december 22., hétfő

Csokis bécsi kuglóf



Már évek óta készülünk a bécsi adventi vásárra, ahová természetesen idén sem jutottunk el. Pedig alig várom, hogy végre megigyak egy igazi bécsi kávét egy szelet igazi bécsi kuglóffal egy igazi bécsi kávéházban. Ez most sajnos nem jött össze, de szerencsére a Vidék íze című újság aktuális számában ráleltem egy bécsi kuglóf receptre, amelyet azonnali hatállyal elkészítettem. Nagyon egyszerűen és gyorsan összedobható és mennyeien finom! Jövőre pedig most már tényleg elmegyünk Bécsbe és abszolválom az eredetit:-)

Csokis bécsi kuglóf

Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 22 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 5 tojás
- 3 dkg kakaópor
- 1 cs vaníliás cukor
- 7 ek olaj
- baracklekvár
- 1 nagy tortabevonó
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban habosra keverjük a puha vajat 17 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A fehérjéből a maradék 5 dkg cukorral kemény habot verünk. Egy kevés habot óvatosan hozzáadunk a vajas elegyhez, majd felváltva, több adagban hozzákeverjük a lisztet és a maradék habot. 
Egy kisebb tálban elkeverjük az olajat a kakaóporral, és ezt villával a masszához keverjük, hogy márványos legyen. 
Kivajazunk és lisztezünk egy kuglófformát, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 1 órán keresztül sütjük. Ha megsült (tűpróba!) tálra fordítjuk, megkenjük baracklekvárral. Vízgőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót, és egyenletesen a kuglóf tetejére öntjük. Ha kihűlt, szeleteljük, egy pohár kávéval/tejjel/kakaóval mennyei reggeli/vacsora!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése