2014. december 9., kedd

Rumos dióskocka


Süthetek én akármilyen csodát, a család örök kedvence akkor is a túrótorta és a kókuszkocka marad. Ez annak köszönhető, hogy amikor a tesómmal kicsik voltunk, a nagyszülők rengeteget készítettek belőle, mi pedig annyira imádtuk tunkolni a maradék csokit, hogy a mai napig nem tudunk betelni vele. Én sem vagyok kivétel, halálosan szerelmes vagyok ebbe a sütibe, bármikor bármennyit meg tudok enni belőle (és látni kellene, hogyan néz ki a konyha egy jó kiadós csokitunkolás után...), viszont ínyencként szívesen kísérletezek az alaprecepttel. Ezért amikor megláttam  a rumos-diós változatot Juditkánál, azonnal eldőlt a hétvégi nasi kérdése. Nem bonyolultabb elkészíteni, mint a sima kókuszkockát, és ugyanolyan finom, érdemes adni neki egy esélyt!

Rumos diókocka

Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 12 dkg vaj
- 2 db tojás
- 2 ek méz
- 4 dl tej
- csipet só
Mázhoz:
- 25 dkg vaj
- 20 dkg (barna) cukor
- 1 dl rum
- 8 ek tej
- 4 ek kakaópor
Forgatáshoz:
- 25 dkg darált dió
Elkészítés:
Tényleg nem bonyolult elkészíteni a sütit. A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral és a tojással, majd hozzáadjuk a mézet és a tejet. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, azt is hozzákeverjük a masszához. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük, felkockázzuk.
Az öntet hozzávalóit összeforraljuk egy nagyobb lábosban, és már jöhet is a kedvenc részem: a felkockázott piskótát megmártogatjuk a csokis mázban, megforgatjuk a dióban, és tepsire sorakoztatjuk. El ne felejtsük ellenőrizni a minőséget a végén, a tunkolás pedig kötelező a maradék öntetből!!! Vigyázat, függőséget okoz!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése