2015. január 17., szombat

Almás pite




Limarával nem lehet tévedni. Nem csak pékárúra igaz ez alapvetés, hanem süteményre is. Éppen ezért, amikor merő lustaságból töröltem az eredetileg tervezett bonyolult hétvégi desszert-tervet, és rájöttem, hogy én most inkább egy egyszerű, házias almás pitét szeretnék készíteni, nem is kerestem máshol receptet. Nem csalódtam, természetesen egy kis csavar ezúttal is volt a töltelékben, de a nagymama-íz és illat megmaradt, isteni finom lett a végeredmény!

Almás pite

Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 3 ek cukor
- 1 vaníliás pudingpor
- 2 tk fahéj
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 25 dkg vaj
- csipet só
- 2 ek cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
. 1 dl tejszín
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, meglocsoljuk citromlével, hogy ne nagyon barnuljon meg. Pár percet várunk, amíg levet ereszt, majd jön a mocsok munka: egy mérőkancsóba facsarjuk az almából a levet. 3 dl a szint, azt kell elérnünk, ha nem sikerül, kipótoljuk vízzel. Egy nagyobb lábosba öntjük az almalevet, simára keverjük a pudingporral, majd lassú tűzön besűrítjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és végül a lereszelt almát is. A töltelékről ennyit, állhatunk is neki a tésztának.
Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját és a tejszínt, begyúrjuk a tésztát. 
Egy közepes tepsit kivajazunk és lisztezünk. A tésztát ketté vesszük, az egyik felét lisztezett felületen tepsi méretre nyújtjuk, beletesszük a tepsi aljába. Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elsimítjuk rajta a tölteléket. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és a töltelék tetejére igazítjuk. Megkenjük a kimaradt tojásfehérjével, megszurkáljuk villával, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Langyosra hűtjük, megszórjuk porcukorral (ne sajnáljuk!), szeleteljük és habzsoljuk, amíg kitart a süti!

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése