2015. január 19., hétfő

Gerinces mézes




Mivel nálunk nincs kisgyerek a háznál (viszont van egy bűn rossz, de imádni való kutyus, aki kitesz legalább kettőt), ezért mindig meg szokott maradni a szaloncukor a karácsonyfa leszedése után. Habár lassan, de biztosan pusztítjuk atyámmal, azért még mindig egy szép nagy tálban foglalja a helyet a konyhapulton. Már kezdtem nagyon unni kerülgetni, ezért úgy döntöttem, hogy átminősítem reggelivé, azaz olyan gyümölcskenyeret sütök, amelybe beleteszek egy szép kis adagot, hogy fogyjon. Mivel sokat forgatom a karácsonyra kapott szakácskönyvemet, amelyben jó értelemben vett falusi receptek sora várakozik arra, hogy kipróbáljam őket, ezért igen gyorsan ráleltem arra a finomságra, amely tökéletesen megfelelt a célnak. Ez a süteményt egy kis Tolna megyei zsáktelepülésen, Kalaznón készítette egy kedves néni, a nevét pedig arról kapta, hogy őzgerincformában kell kisütni. Egyszerű, gyors és nagyon finom, csak egy a baj vele: gyorsan párolog!

Gerinces mézes

Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg méz
- 25 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 kupica rum
- 10 dkg aszalt szilva
- 20 dkg szaloncukor (esetemben kókuszos, de természetesen lehet helyettesíteni étcsokival)
- 10 dkg  dió
- vaj, liszt a sütőformák kikenéséhez
Tetejére:
- 2 csokimáz vagy 20 dkg étcsoki (ez nem szerepelt az eredeti receptben, de egyrészt én csokoholista vagyok, másrészt pedig nem sikerült túl szépen kiszedni a sütit a formából, szükség volt egy kis "szépségtapaszra")
Elkészítés:
Előveszünk 2 őzgerincformát, kivajazzuk és lisztezzük őket. 
A diót durvára vágjuk, a szaloncukrot és az asztalt szilvát pedig apróra, kevés liszttel megszórjuk őket, hogy ne üljenek le a forma aljára sütés közben.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Ebből kiveszünk egy fakanálnyival, és a sárgájákhoz keverjük. Beleöntjük a mézet, és az egészet óvatosan a felvert tojáshabhoz forgatjuk. 
Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjt és a szegfűszeget és a szódabikarbónát, és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, a masszához keverjük. Hozzáadjuk a rumot, majd a diót, az aszalt szilvát, a szaloncukrot is hozzáforgatjuk.
A tésztát beleöntjük a sütőformákba, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Ha kihűlt, a gerincek menték felszeleteljük, egy pohár tejjel/kakaóval mennyei reggeli/vacsora!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése