2015. január 13., kedd

Dióleves



Megveszekedett gasztrokalandorként vadászom a különleges recepteket, amelyeket egyáltalán nem csak az haute cuisine köreiben kell keresni, a jó értelemben vett falusi konyha is a csodák tárháza. Atyámtól karácsonyra egy egész szakácskönyv sorozatot kaptam a témában, és természetesen rengeteg kipróbálni való finomságra leltem benne. A diós ételekről szóló gyűjteményben azonnal kíváncsi lettem a diólevesre, nem is hallottam még ilyenről. Nos, a különlegesség Milota községből származik, melynek lakosai nagyon büszkék a a nagy szemű, jó termésállagú milotai dióra, amelyet természetesen ezerféleképpen készítenek el, így levesként is. Gyorsan elkészül, és bár elsőre érdekes az íze, de hamar rá lehet kattanni, olyasmi, mintha karamellizált diót kanalaznánk. 

Dióleves


Hozzávalók:
- 25 dkg dió
- 8 ek cukor
- 1 csipet só
- 3 ek kukoricakeményítő
- 5 dl főzőtejszín
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 l víz
Elkészítés:
Iszonyatosan bonyolult elkészíteni ezt a különleges levest. 
A diót durvára vágjuk. Egy lábosban a vizet, a sót és a cukrot összemelegítjük. Amikor forr, beletesszük a diódarabokat és 15 percig főzzük.
Egy kisebb lábosba öntjük a főzőtejszínt, a keményítőt kanalanként, kézi habverővel keverjük hozzá. Ezt az elegyet lassan, folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a levesbe, hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Néhány percig főzzük még, amíg besűrűsödik. Melegen, hidegen is fogyasztható, gyorsan megvan, egészséges és nagyon finom!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése