2015. január 7., szerda

Jeruzsálemi csokoládés kalács





A karácsonyi trakta után minden vágyam egy nem túl bonyolult csokis kalács volt. És mivel nincsenek véletlenek, a neten kalandozva szembe találtam magam Chili&Vanília egzotikus változatával, és azonnal tudtam, hogy nekem ezt el kell készítenem! A gondolatot tett követte, az utolsó lusta karácsonyi vasárnapon elkészült ez a mennyei finomság, amivel csak az az egyetlen probléma, hogy hihetetlen gyorsan fogy...

Jeruzsálemi csokoládés kalács


Hozzávalók:
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 tk só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- 1,2 dl hideg víz
- 15 dkg puha vaj
Töltelékhez:
- 15 dkg étcsoki
- 12 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg kakaópor
- 1 tk só
- 10 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg kandírozott narancshéj, aprítva
Tetejére szirup:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
Elkészítés:
A tésztához egy nagy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a reszelt citromhéjat, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a vizet és a puha vajat. Begyúrjuk a tésztát, bucit formázunk belőle, kiolajozott üvegtálba tesszük, folpackkal lefedjük, minimum 2 órára hűtőbe tesszük. 
A töltelékhez a csokit és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk. Egy tálban csomómentesre keverjük az átszitált porcukrot  és kakaóport, valamint a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokis elegyet, majd 10 percre hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.
A tésztát ketté osztjuk, az egyik felét lisztezett felületen kinyújtjuk, rákenjük a csokis krém felét, megszórjuk a durvára vágott dió felével, majd a kandírozott narancshéj felével. Bejgliszerűen feltekerjük, majd éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két  részt összefonjuk. Sütőpapírral kibélelt püspökkenyér formába tesszük, ugyanezt tesszük a tészta másik felével. A kalácsokat tiszta konyharuhával lefedjük, egy órát langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztákat megkenjük egy felvert tojással és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!).
Közben kis lábosban összeforraljuk a cukrot és a vizet, langyosra hűtjük, majd a forró kalácsokat óvatosan meglocsoljuk vele. Kihűtjük, szeleteljük, habzsoljuk. Vigyázat, függőséget okoz!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése