2015. január 5., hétfő

Kókuszos-currys krumplifőzelék



Lassan, de biztosan a végére értünk a karácsonyi maradékoknak, de még volt 2 kg krumpli, amivel gyorsított ütemben kezdem kellett valamit, mert ugye ételt nem dobunk ki. Mivel sem húsra, sem sütire nem tudtam még csak gondolni sem (nem kell aggódni, hétvégére helyrejövök, de kell néhány nap, hogy az ünnepi trakta hatásai a távolba vesszenek), így viszonylag hamar eldöntöttem, hogy krumplifőzelék fog készülni, feltét nélkül. De rólam lévén szó, a sima változat eszembe sem jutott, az viszont igen, hogy Főzelékes Feri könyvében láttam egy mennyei receptet, amely kipróbálásának elérkezett az ideje. Nagy kedvencem az indiai konyha, naná, hogy azonnal megragadta a fantáziámat a kókusztej-curry kettős, ami nem mindennapi ízvilágot ígért. Nem is csalódtam, isteni finom lett az egzotikus krumplifőzelék, az utolsó morzsáig felfaltam egyedül az egész lábost (nem egyszerre, hanem pár nap alatt, de akkor is!).


Kókuszos-currys krumplifőzelék


Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk currypor
- 2 kg krumpli
- 2 babérlevél
- 5 dl alaplé (nálam 5 dl víz és 2 húsleves mikróban összemelegítve, tudom, hogy gagyi, de egyszerű és célnak tökéletesen megfelel:-))
- 1 tk só
- 2 dl kókusztej (2 dl forró vízben feloldottam 3 ek kókusztejport)
- 2 ek kukoricakeményítő
- só, bors
- chilipehely
- petrezselyem
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra aprítjuk.
A hagymát a vaj és az olívaolaj keverékén közepes lángon üvegesre pároljuk egy nagy lábosban, finoman sózzuk. Hozzákeverjük a curryport, ráreszeljük a fokhagymát és pár másodpercig pirítjuk. Ráöntjük a felkockázott krumplit, beletesszük a babérleveleket, és felöntjük az alaplével. Lefedjük, puhára főzzük a krumplit. Egy merőkanálnyit kiveszünk, botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük az alaphoz. A keményítőt kikeverjük a kókusztejjel, majd behabarjuk a főzeléket. Sózzuk, borsozzuk, chilivel ízesítjük. 
Tálaláskor megszórjuk apróra vágott friss vagy szárított petrezselyemmel. Egyszerű, mégis különleges ebéd, kötelező darab!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése