2015. április 7., kedd

Camembert sajtos-diós pogácsa



Véget ért a húsvéti trakta, ráfér szegény pocinkra egy kis pihenés. Nálunk tényleg nem volt semmi különleges, nem főztem, a mélyhűtőben lévő irgalmatlan mennyiségű ételt fogyasztjuk még egy darabig, viszont mostanában annyi krémes sütit sütöttem, hogy úgy döntöttem, jöjjön egy kis sós finomság. Szerencsére nem kellett sokat gondolkodnom  azon, hogy mi legyen a sütés tárgya, mivel nemrégiben volt a Blogkóstoló sorsolása, én pedig már körülnéztem a nekem kijelölt Abroszra való blogon, és azonnal beleszerettem a camembert sajt-dió párosításba, így nem volt kérdés, hogy ezt fog elkészülni a konyhámban. Egyszerű, gyors, és mennyeien finom!

Camembert sajtos-diós pogácsa


Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 10 dkg camembert sajt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 0,5 dl tej
Tetejére:
- 1 tojássárgája + 1 tk víz
- durvára vágott dió
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, a cukorral és a darált dióval. Hozzámorzsoljuk a camembert sajtot, mehet bele az olvasztott vaj, a tojás, a tojássárgája, a tejföl és végül az élesztős tej. Ruhaujjat felgyűr, tésztát bedagaszt, tiszta konyharuhát ráterít, fél óra alatt duplára keleszt.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogikat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, a változatosság kedvéért letakarjuk konyharuhával, 15 percet kelesztjük.
Ha letelt az idő, a pogik tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgájával, megszórjuk a durvára vágott dióval, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb 20 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). Vigyázat gyorsan fogy!


Jó étvágyat!

2 megjegyzés: