2014. május 31., szombat

Hamis stíriai metélt eperrel


Eredetileg nagy sütés-főzést terveztem hétvégére, azonban ebben a szomorú időben elment a kedvem mindentől, ezért újra kellett gondolnom, hogy mi legyen  a már beszerzett eperrel, a túróval és tejföllel. Eszembe jutott, hogy az egyik Nők Lapjában láttam egy felturbózott túrós tésztát, amelyhez eper volt a feltét. Gyorsan bevetettem magam a receptes szekrénybe, hamar rá is leltem arra, amit kerestem, megnyugodva láttam, hogy villámgyorsan készen van, ezért nem haboztam sokat, nekiláttam, és nemsokára az asztalon illatozott a fincsi tészta a még finomabb eperrel. Mennyei vacsora lett belőle!

Hamis stíriai metélt eperrel

Hozzávalók:
- 50 dkg szélesmetélt (nekem csak csak rövidmetélt volt itthon, az is tökéletesen megfelelt a célnak)
- só
- 6 ek cukor + 1 ek a tészta kifőzéséhez
- 5 egész tojás szétválasztva + 5 tojásssárgája
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
- 5 dl tejföl
- 50 dkg túró
- vaj, búzadara a tepsi kikenéséhez
- 50 dkg eper
- 1 ek méz
Elkészítés:
A tésztát sóval és 1 ek cukorral ízesített vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
A tojásokat szétválasztjuk, 5 db fehérje mehet a mélyhűtőbe, a többiből kemény habot verünk.
Egy nagy tálba tesszük a tojássárgájákat és a cukorral. valamint a vaníliakivonattal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a túrót, majd a kissé már kihűlt tésztát, végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
Egy nagy tepsit kivajazunk és meghintünk búzadarával, beleöntjük a tésztás keveréket,  180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba!). 
Az epreket megmossuk, lecsumázzuk és félbevágva egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mézet, és ráhalmozzuk a tészta tetejére.
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: