2014. november 24., hétfő

Zöldséges rakott köles




Lassan jön a karácsony, eljött az ideje a mélyhűtőtakarításnak. Találtam benne egy fél zacskó brokkolit és zöldborsót, valamint a spájzban rábukkantam egy konzerv kukoricára, és még mindig nem fogytam ki a kölesből. Erről eszembe jutott, hogy láttam egy jó receptet Vegalife-nál, nem haboztam sokat, a még hiányzó alapanyagokat beszereztem a zöldségesnél, és már nem is volt semmi akadálya annak, hogy gyorsan elkészüljön a finom vasárnapi ebéd. Amikor kivettem a sütőből a végeredményt, percekig csak csodáltam a színeket, de aztán győzött az éhség, és gyorsított ütemben elpusztítottam ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt!

Zöldséges rakott köles


Hozzávalók:
- 40 dkg köles
- 80 dkg vegyes zöldség (nálam brokkoli, zöldborsó, kukorica, répa, de kinek mi tetszik)
- 1 lilahagyma
- 3 dl tej
- kevés szerecsendió
- ételízesítő (lánykor nevén Vegeta)
- vaj (olaj, kókuszszír, kókuszolaj, ki mit használ zsiradéknak)
Elkészítés:
A kölest alaposan átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben egy kevés ételízesítővel készre főzzük. Közben a zöldségeket is megtisztítjuk (elővesszük a mélyhűtőből, kivesszük a konzervből stb.), és kevés vízen, 1 tk ételízesítővel megszórva nem túl puhára pároljuk.
Egy tűzálló tálat/ közepes tepsit kivajazunk, és nekiállunk rétegezni a hozzávalókat. Egy sor köles, egy sor zöldség, újabb sor köles, végül a tetejére egy újabb sor zöldség. A tetejére felkarikázott lilahagyma kerül. Egy kisebb tálban belekeverjük a tejbe az ételízesítőt és a frissen reszelt szerecsendiót, majd egyenletesen felöntjük a zöldséges tálat vele. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk az alufóliával lefedett ételt, és kb. 30 perc alatt készre sütjük. Egészséges és finom ebéd lesz belőle!


Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

  1. Google képekben keresgélve találtam rá az alkotásodra, s mikor láttam, mennyire hasonlít az enyémhez, idekattintottam. Köszönöm! :) Örülök, hogy elkészítetted és így "kiszínezted a napod" és az én napomat is vele :)

    VálaszTörlés