2013. február 18., hétfő

Almás fahéjas kalács

Nem szűnik a téli hangulat (már nagyon elég volt belőle, jöhetne a tavasz!), ilyen időben a tartalmas péksütiké a főszerep. A Vidék íze c. újságot lapozgattam, amikor rátaláltam erre az almás kalácsos receptre, és azonnal tudtam, hogy ezt a borús télvégi időt ezzel valahogy túl lehet élni..

Almás fahéjas kalács

Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1,5 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 1,5 dl langyos tej
- 3 ek cukor
- 1 tk só
- 5 dkg langyos vaj
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 cs vaníliás cukor
A tetejére:
- 1 db tojás felverve
- cukros víz
- mandulalap
Elkészítés
Egy kisebb edénybe öntünk kb. fél deci langyos tejet, hozzáadunk egy tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A lisztet mikróban meglangyosítjuk (a jó kalácstészta alapja az, hogy minden hozzávaló langyos legyen!), egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe mélyedést vájunk. Ide öntjük a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Hozzáadjuk a többi cukrot, tejet, a sót és a vajat, a fahéjat, majd bedagasztjuk a tésztát. Tiszta konyharuha, langyos hely, fél óra alatt duplára kelesztés.
Amíg a tészta keleget, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, a cukorral és a fahéjjal fedő nélkül sűrűre főzzük, hogy minél több nedvesség távozzon belőle (én erre nem figyeltem, és természetesen enyhén nedves lett a kalácsom, tessék tanulni a hibámból!). Ha készen van, a vaníliás cukorral ízesítjük, majd langyosra hűtjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egyesével kinyújtjuk őket, megkenjük az almaszósz felével, majd feltekerjük. A két rudat összefonjuk, majd vajazott-lisztezett kenyérsütő formába tesszük a tésztát, konyharuhával letakarjuk, kb. fél óra alatt duplára kelesztjük. Ha megkelt, megkenjük a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük. A sütési idő vége felé megkenjük langyos cukros vízzel, megszórjuk a mandulalappal.
Egy kis langyos mézes tejjel (vagy fahéjas tejeskávéval) tökéletes reggeli!
Jó étvágyat!




2 megjegyzés: