2013. február 5., kedd

Mézeskalácsos panna cotta fűszeres meggyöntettel

Az úgy volt, hogy kinéztem egy tortát a téli Szuflé magazinban hétvégére, és már éppen kezdtem volna felírni a bevásárlócetlimre a hozzávalókat, amikor lapoztam az újságban..És első pillantásra szerelembe estem ezzel a recepttel. A pillanata tört része alatt eldőlt, hogy a tervezett hétvégi nasi változik, és nem bántam meg, mert isteni finom volt a süti, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Mézeskalácsos panna cotta fűszeres meggyöntettel
Hozzávalók (5 szufléformához):
- 5 db zselatinlap
- 2 dl tej
- 3 dl tejszín
- 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
- 5 dkg cukor
A meggyöntethez:
 - 1 dl vörösbor
- 1 db csillagánizs
- 1 egész fahéjrúd
- 2 tk méz
- 30 dkg magozott meggy (részemről egy üveg meggybefőtt)
Elkészítés
Meglepően egyszerű elkészíteni. 
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, és hagyjuk, hogy felpuhuljanak. 
A tejet a tejszínnel, a fűszerkeverékkel és a cukorral összekeverjük, forráspontig melegítjük, hozzáadjuk a felpuhult zselatinlapokat, elkeverjük. 
Hideg vízzel elöblítjük a szufléformákat (tálkákat/poharakat, kinek mi tetszik), elosztjuk bennük a krémet, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A meggyöntethez a borhoz adjuk a fűszereket és a mézet, összeforraljuk. Ha már kicsit besűrűsödött (néhány perc alatt megvan), hozzákeverjük a meggyet is. Az öntet frissen is jó, de úgy is, hogy egy éjszakára hűtőbe tesszük a panna cottával együtt.
A tálalás a következő: vizet melegítünk a mikróban egy tálkában, a szufléformát többször belemártjuk, majd késsel körbevágjuk a panna cottát, és ráfordítjuk egy tányérra (kizárt dolog, hogy elsőre sikerüljön, de ne adjuk fel, csak idő kérdése, és a meleg víz erősebb lesz, mint a hideg szufléforma, és ki tudjuk majd fordítani a panna cottát belőle). A meggyöntettel tálaljuk.
Jó étvágyat!







4 megjegyzés: