2013. február 10., vasárnap

Arab kávétorta

Ez a torta Makacska játékára készült. A feladat az volt, hogy egy olvasmányból készítsünk el egy receptet.
Nos, aki figyelemmel kíséri kis szösszeneteimet, az észrevehette, hogy nálam étel és irodalom kéz a kézben jár, ha olvasok egy jó könyvet és van benne egy jó recept, az biztosan ki fogom próbálni. 
Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben című könyvében található néhány régi recept, már régen készültem kipróbálni a kávétortát, most itt volt az alkalom.
Ugron Zsolna budapesti újságíró volt, ámde beleszeretett egy erdélyi grófba, és azóta családjával egy romániai kis faluban él egy kastélyban, melyet együtt újítottak fel a férjével. Az Úrilányok Erdélyben az ő történetükön alapuló fikció, ami tele van humorral, patinával és régi receptekkel. A könyvet mindenkinek ajánlom elolvasásra, akit érdekel az erdélyi arisztokrácia élete, egy rég letűnt világ és a mai modern kor együttélése, egy romantikus szerelem irodalomi igénnyel megírt története. 
Stílszerűen régies stílusban van megírva a recept a könyvben, mintha tényleg nagyanyáink receptes könyvéből származna, időnként voltak gondjaim, míg rájöttem, hogy mit is kell tennem, de érdemes volt: a torta nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Arab kávétorta
Hozzávalók:
Piskóta:
- 25 dkg cukor
- 6 tojás
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1  vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 10 dkg étcsoki
- 2,5 tk instant kávé
- 1 kanál liszt
Krém:
- 15 dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 1 tk vaníliakivonat (vagy 1 vaníliarúd kikapargatott belseje)
- 2 dl tej
- 2 ek kávé
- 5 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
Máz:
- 1 dl kávé
- 15 dkg cukor
Elkészítés
Nem egy fogyókúrás torta, de hát nagyanyáink még nem sokat tudhattak a fitnesszről és a wellnesszről, tehát lelkiismeret furdalás nélkül ehették a finom sütiket, mi pedig majd letornázzuk.
A torta egyáltalán nem bonyolult: a piskótához  az étcsokit gőz fölött felolvasztjuk, az instant kávét néhány ek meleg vízben feloldjuk, a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájához minden hozzávalót hozzáadunk, végül óvatosan belekeverjük a tojáshabot is. A tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Kihűtjük.
A krémhez a hozzávalókat egy lábosba tesszük, krémet főzünk belőlük, kihűtjük. A vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a krémet. 
A kihűlt piskótát két részre vágjuk, egy piskótalap kerül a tortaforma aljába, ráhalmozzuk a krémet, majd rátesszük a másik piskótalapot. 
A mázhoz a kávét a cukorral felforraljuk, majd langyosra hűtjük, és óvatosan ráöntjük a tortára. 
Egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap pedig lehet csemegézni és irigyelni nagyanyáinkat..
Jó étvágyat!





-

 



6 megjegyzés:

  1. De jó:) Én is készültem elolvasni ezt a könyvet, de még nem jött össze:)
    Örvendek, hogy jelentkeztél a játékomra, és hogy ilyen finom receptet sikerült elkészítened. Külön irigyellek az angol porcelán tányérodért:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept!
      A könyvet mindenképpen olvasd el, mert nagyon jó!
      Az angol porcelán tányért én is nagyon szeretem, igazi antikvitás!

      Törlés
  2. Elmentettem a receptet,nagyon finom lehet!Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept, próbáld ki, nagyon finom a torta!

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki!! Háát igen, nagyanyáink sokkal több fizikai munkát végeztek, ezért nem volt szükségük fogyókúrára! :) Azért gondolom egy kis szeletkétől még mi sem fogunk elhízni! :D Érdekes lehet a könyv is!!

    VálaszTörlés