2013. február 11., hétfő

Tökmagos pogácsa

Aranyosak, ugye? A téli Stahl - magazinban mosolygott rám ez a pogi, egyszerűen muszáj volt megsütnöm. Egyszerű, gyors, finom, eteti magát. Próbáljátok ki!

Tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
-  0,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg tökmag
- 60 dkg finomliszt
- 1 csapott ek só
- 25 dkg hideg vaj, apróra kockázva
- 1 tojás
- 2,5 dl tejföl
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek tökmag
Elkészítés:
 A tejet mikróban meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut. Hogy ne csak az élesztőt bűvöljük, hanem valami hasznosat is csináljunk, üres serpenyőben kissé pirítsuk meg a tökmagot, majd törjük össze (én mozsárban tettem ezt, de mindenki a kedve szerint amortizálja le szegény kis tökmagokat). 
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet (stréberek szitálhatják is, engem egyszerűen nem visz rá a lélek), belekeverjük a sót, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást, beleöntjük a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Egy kicsit összegyúrjuk a tésztát, majd hozzáadjuk a tökmagot is, és bedagasztjuk. Folpackot kerítünk, becsomizzuk vele a tésztát, majd a hűtőbe tesszük pihizni legalább két órára. 
A pihentetett tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra  nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsikre sorakoztatjuk a pogikat, leterítjük konyharuhával és kb. fél órát pihentetjük. Ha a pogik kipihenték magukat, lekenjük őket felvert tojással, tetejükre teszünk 2-3 szem tökmagot, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
Jót mosolygunk azon, hogy milyen kis aranyosak, majd könyörtelenül elpusztítjuk őket.
Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése