2014. május 1., csütörtök

Bazsalikomos retekkompót



Igen, retekkompót. Én nem tudtam, hogy van ilyen, ezért amikor megláttam a képet a Nők Lapjában, azonnal elhatároztam, hogy ezt nekem ki kell próbálni! Soha életemben nem készítettem még kompótot, azt hittem, bonyolult, de természetesen nagyon egyszerű volt. Bár elsőre aggódtam, hogy ennyi ecettől milyen íze lesz, de felesleges volt, isteni finom lett a végeredmény!

Hozzávalók:
- 5 csomó zsenge, piros vajretek
- 1 dl fehérborecet
- 4 ek méz
- só
- 1 ek szárított bazsalikom
Elkészítés:
Néhány perces melóval nagyon különleges és egyáltalán nem mellesleg felettébb ízletes kompótot készíthetünk magunknak.
A retkeket megmossuk, levágjuk az aljukat, a tetejüket, mérettől függően félbe vagy negyedbe vágjuk őket. Egy nagy lábosba halmozzuk a felkockázott retkeket, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk az ecetet, egy csipet sót, a bazsalikomot és a mézet. Puhára pároljuk a retkeket (kb. 20 perc). Hagyjuk kihűlni, majd befőttes üvegekbe kanalazzuk a retkeket, és felöntjük annyi lével, hogy az üveg megteljen. Már csak annyi dolgunk van, hogy a hűtőbe sorakoztassuk az üvegeket, majd reggelihez laza mozdulattal kiveszünk egy adagot, krémsajttal megkent kenyérre halmozzuk a retekkompótot, és csak esszük, esszük és esszük...
Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. Ettől hanyatt estem! Nagyon finom lehet! :-))

    VálaszTörlés
  2. Érdekes recept! Mi a retket csak nyersen szoktuk fogyasztani, de nemrég olvastam reteklevesről, most meg ez a kompót.
    Egyszer ki kéne próbálni...

    VálaszTörlés