2013. december 28., szombat

Mars csokis tiramisu

A karácsonyi menü kötelező része nálunk a tiramisu. Azonban az ízesítés évente változik, mert ugye nekem mindig kísérleteznem kell. Ezért amikor megláttam a Stahl magazin csokoládés különszámában ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy a karácsonyi tiramisu kérdése eldőlt. Boldogan mondanám, hogy vidáman, nevetve készítettem el a finomságot, de a valóság az, hogy többször hangot adtam azon véleményemnek, hogy kivégzőosztag elé kellene állítani azt, aki feltalálta a karamellt, mert iszonyúan idegesítő elkészíteni, nagyon kell koncentrálni, nem egyszer eljutottam arra a pontra, hogy most vágom falhoz az egészet, hiányzik nekem ez a pepecselés, inkább legyen egy sima tiramisu és kész. De persze győzött a kíváncsiságom, végigszenvedtem a receptben szereplő feladatokat, és azt kell mondanom, hogy megérte, mert tényleg különlegesen finom nasi született.

Mars csokis tiramisu
Hozzávalók:
A krémhez:
- 5 dkg cukor
- 2 dl habtejszín
- 50 dkg mascarpone
A karamelles csurgatáshoz:
- 10 dkg cukrozott sűrített tej
- 3 dkg cukor
- 1 ek méz
- 2 dl habtejszín
- 1 ek puha vaj
A mártogatáshoz:
- 2 ek kakaópor
- 1 ek cukor
- 1,5 dl meleg víz
Az összeállításhoz:
- 4 db 4,7 dkg-os Mars csoki felszeletelve
- 2 csomag babapiskóta
- 2 ek kakaópor
Elkészítés:
Először a krémet készítjük el. A cukrot egy teflonlábosban mérsékelt tűzön aranybarnára karamellizáljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a tejszínt, majd visszatesszük a mérsékelt lángra. A karamelles tejszínt folyamatosan kevergetve tovább főzzük, amíg a karamell fel nem olvad. Ezután langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a mascaropnét.
 A karamelles csurgatáshoz a sűrített tejet, a cukrot és a mézet a  változatosság kedvéért ismét teflonos lábosba tesszük, és mérsékelt tűzön kevergetve addig melegítjük, amíg megkaramellizálódik. Hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, aztán kevergetve tovább főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön. 
Ha eddig komolyabb idegkárosodás nélkül eljutottunk, akkor megnyugodhatunk, az érdemi munka ezzel lezárult, innentől kezdve már sétagalopp a finomság összeállítása.
A mártogatáshoz a hozzávalókat kézi habverővel simára keverjük egy kisebb tálban.
Egy közepes tepsit kerítünk, mindent magunk mellé készítünk, és kezdődhet az utolsó felvonás.
A babapiskóták felét belemártjuk a mártogatósba, és a tepsi aljára fektetjük. Rákenjük a krém felét, meghintjük egyenletesen a kakaóporral, aztán csíkokban rácsurgatjuk a karamelles keverék felét, és elfektetjük rajta a felszeletelt Mars csoki felét. A rétegzést ugyanígy megismételjük, a kakaót kivéve.
A tiramisut lefedjük, egy éjszakára mehet a hűtőbe, másnap szeleteljük és behabzsoljuk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés: