2013. december 15., vasárnap

Mogyorómousse

A Stahl magazin csokoládés különszáma veszélyes. Elsősorban a (lassan, de biztosan fogyó) kilóimra, másodsorban a már régen kipróbálásra váró receptekre. Ugyanis gondolkodás nélkül soroltam hátrébb az elkészítési ranglistán egy sor finomságot, amikor végiglapoztam az újságot. A következő néhány hónapra a csokis finomságok kérdése megoldódott, már csak az a kérdés, hogy milyen sorrendben készüljenek el az ínycsiklandónál ínycsiklandóbb receptek. Kizárásos alapon maradt a beleszeretés, vagyis az lett az első, amelyikbe első látásra beleszerettem.
Nagy rajongója vagyok a mousse műfajának, mert egyáltalán nem bonyolult, gyorsan elkészül, és végtelen a variációs lehetősége. Akut módon fellépett nálam a mogyoróhiány. Ebben nagy szerepet játszott az, hogy az életmódváltás miatt le kellett mondanom imádott mogyorós csokijaimról, borzalmas elvonási tüneteim vannak, minden bevásárlás kín, percekig szoktam állni a csokis pult mellett, leveszem és visszarakom a mogyorós csokit. Aztán győz a hiúságom, és a csoki a polcon marad. Ezért nem volt kérdés, hogy elsőként egy mogyorómousse fog készülni. Nem csalódtam, isteni finom lett!

Mogyorómousse
Hozzávalók:
5 dl tej
- 30 dkg nutella
- 10 dkg tejcsoki
- 8 tojássárgája
- 8 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 1 dl meleg víz
- 4 tk zselatinpor
- 6 dl tejszín
- durvára vágott mogyoró a tetejére
Elkészítés:
A tejet, a nutellát és a tejcsokit egy lábosba tesszük, takaréklángon, kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük, majd elkeverjük benne a kakaóport. A tojásos elegyet hozzáadjuk a tejes keverékhez, majd takaréklángon sűrű krémet főzünk belőle.
A meleg vízbe beletesszük a zselatinport, és jól elkeverjük, hogy feloldódjon. Hozzákeverjük a krémhez, majd langyosra hűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a a krémhez (nyalakodni ér!).
És készen is vagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy poharakba kanalazzuk a mousse-t,  megszórjuk durvára vágott mogyoróval, és már mehet is egy éjszakára a hűtőbe. Másnap reggel késedelem nélkül elpusztítjuk a finomságot.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése