2013. december 6., péntek

Vaníliakrémmel töltött aranygaluska


Szokásomhoz híven kicsit gyorshajtottam hazafelé éjszaka az autópályán, és elandalodva hallgattam egy régi számot a rádióban. Már nem emlékszem, mi volt a zene, de valamiért nosztalgikus hangulatba kerültem, és kedvem támadt egy igazi retro hétvégi ebédet összedobni. Egész úton hazafelé azon gondolkodám, mi is légyen azon étek, mely visszaviszen majd gyermekkorom tündérvilágába. Nem jött az ihlet, aznap sem, és másnap sem. Már kezdett nagyon idegesíteni a dolog, amikor egy tortareceptet kerestem, és a kezembe akadt a Vidék íze magazin, amelyben egyszer csak megláttam egy turbózott aranygaluskát ábrázoló képet. Vasárnapi ebéd kérdése ezzel eldőlt, a tervet meg is valósítottam legott, el is pusztítottuk hamarost.

Vaníliakrémmel töltött aranygaluska
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 4 ek cukor
- 1 tk só
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
Töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 2 ek cukor
Vaníliasodóhoz:
- 4 tojás
 - 8 dl tej
- 1 tk vaníliakivonat
- 14 dkg cukor
- 1ek liszt
Elkészítés:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, 1 tk cukrot hozzákeverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojássárgáját, és a tejes élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát, tiszta konyharuha, meleg hely, fél óra alatt duplára kelesztés.
A pudinghoz kevés tejben elkeverjük a pudingport. A többi tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a port, sűrűre főzzük. Egy lapos tálba vagy tepsibe borítjuk, hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kinyújtjuk. Négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy-egy kockányit a kihűlt pudingból, majd gombóccá formázzuk. 
Kivajazunk egy kerek koszorúformát. Egyesével olvasztott vajba mártjuk a gombócokat, majd sorban a formába tesszük. Ha megtelt egy sor, alaposan megszórjuk cukros darált dióval, aztán újabb sor, újabb dió, amíg tartanak a hozzávalók. Tiszta konyharuha, fél órás kelesztés.
Ha megkelt, 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. fél óra alatt készre sütjük.
Amíg  a tészta hűl, elkészítjük a vaníliasodót. A tejet egy lábosba tesszük, beletesszük a vaníliakivonatot. felforraljuk. Egy tálban felverjük az egész tojásokat. Egy másik tálban elkeverjük a cukrot a liszttel, hozzáadjuk a felvert tojásokhoz. A felforralt tejet lassan beleöntjük a tojásos keverékbe, majd az egész elegyet visszaöntjük a lábosba. Gőz fölé tesszük, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. 
Készen vagyunk, már csak tálalni kell: egy tányérra szedünk az aranygaluskából, egy kis tálkába teszünk a vaníliasodóból, és már ehetünk is. 
Jó étvágyat!

2 megjegyzés: