2015. február 18., szerda

Csíkos kalács




Éppen elkezdtem volna azon morfondírozni, hogy mi legyen a vasárnapi péksüti (ilyenkor sütöm meg egy hétre előre a reggelimet). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bőszen lapozgattam Limara zseniális könyvét, hogy a sok finomság közül mi kerüljön sorra, amikor atyám azonnali hatállyal megoldotta az én hatalmas problémámat. Megosztotta ugyanis a facebookon az idővonalamon ezt a receptet (=most találtam, tudnám értékelni, ha minél előbb megkóstolhatnám), amelybe első pillantásra beleszerettem, Még az influenza sem tudott megakadályozni abban, hogy elkészítsem. Semmi extra, egyszerű, de nagyszerű csokis kalács, amellyel csak az az egyetlen probléma, hogy nagyon gyorsan fogy...

Csíkos kalács

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő (nekem sikerült beleborítanom az 5 dkg-t a tejbe, nem ártott neki)
- 1 dl tej
- 2 dl joghurt
- 1 db tojás (na, ezt sikerült kihagyni a tésztából, de annyira nem hiányzott belőle)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 ek kakaó
- 4 ek víz
- 1 tojás a tetejére
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a mikróban, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a joghurtot, belereszeljük a citrom héját, végül az élesztős tejet, és begyúrjuk a tésztát. Egy kis edényben elkeverjük a kakaót a vízzel. A tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe belegyúrjuk a kakaót. A két tésztát külön-külön letakarjuk tiszta konyharuhával, meleg helyre tesszük és 1 órát kelesztjük.
A két tésztát elfelezzük. Lisztezett felületen egymásra tesszük a fél fehér és a fél kakaós tésztát, és kinyújtjuk (persze lehet külön-külön is nyújtani, de így egyszerűbb szerintem), feltekerjük, és sütőpapírral borított tepsibe tesszük. A másik két fél tésztával tésztával ugyanígy járunk el, így két kalácsunk lesz, amelyet a változatosság kedvéért ismét letakarjuk tiszta konyharuhával, még van egy fél óra kelesztőidőnk. 
Már csak annyi a dolgunk, ha megkelt a tészta, hogy lekenjünk a tetejét tojással, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. fél óra alatt készre sütjük (tűpróba!). Egy csésze kakaóval/tejjel/kávéval tökéletes reggeli/vacsora!



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése